Мед Атлант

Діагностика утвору грудної залози: алгоритм дій

Першим етапом діагностики є збір анамнезу та скарг, з якими звернулась пацієнтка. При цьому, особливу увагу медики звертають на наявність раку грудної залози у родичів жіночої статі, – коментує МІСТу онкохірург, мамолог ЛДЦ «Мед-Атлант» Аліна Андріїв. У випадку наявного обтяженого анамнезу та у разі, якщо вік пацієнта від 18 до 50 років важливим буде проведення генетичного тестування.

Далі проводиться клінічний огляд, візуальна оцінка симетричності грудних залоз, контуру, наявності зміни рельєфу шкіри та візуальних форм утворень грудних залоз.

«Наступним етапом звісно, є пальпація грудних залоз та регіонарних лімфатичних вузлів. За потреби пацієнтка скеровується на додаткові методи обстеження. Насамперед, це УЗД. Цей метод є досить інформативним та одним із найдоступніших. Він дає можливість оцінити ехогенність утворень грудної залози, розміри, структуру та локалізацію. Для пацієнток молодого віку УЗД є скринінговим методом діагностики, – розповідає онкохірург, мамолог ЛДЦ «Мед-Атлант» Аліна Андріїв. – Наступним йде мамографіче дослідження це неінвазивний метод діагностичного обстеження, що використовується як для скринінгу, так і діагностики захворювань грудної залози. Для скринінгу у віці від 40 до 50 років мамографія рекомендована 1 раз на 2 роки, а після 50-ти – 1 раз на рік. Якщо пацієнтка молодого віку, то мамографія буде доцільною тільки у випадку прицільної діагностики підозрілого утворення, у випадку високої щільності тканини ГЗ, наявного обтяженого онкоанамнезу у пацієнток віком від 35 років. При наявності множинних утворів різного походження більш інформативним буде МРТ з контрастуванням. Цей метод дає змогу візуалізувати утвори грудної залози, оцінити їх локалізацію, розміри, структуру, наявність чи відсутність кальцинатів.»

Біопсія утвору грудної залози.

Біопсія грудної залози це забір тканини утвору для визначення характеру патологічного процесу. За допомогою цього методу можна визначити чи процес має доброякісний чи злоякісний характер.

Види біопсії грудної залози:

Аспіраційна (тонкоголкова) біопсія – забір матеріалу за допомогою тонкої голки, що дає можливість проведення подальшого цитологічного дослідження;
Трепан-біопсія проводиться за допомогою спеціального апарату пістолета, голка якого має спеціальні насічки, що дає змогу захопити цілі шматки пухлини для подальшого її дослідження. Цей метод використовується коли тонкоголкова біопсія є неінформативною.
Інцизійна біопсіяметод передбачає видалення маленького шматочка пухлини з подальшим гістологічним дослідженням.
Ексцизійна біопсія. Цей вид біопсії передбачає висічення новоутворення або його частини, з наступним гістологічним дослідженням. Процедура проводиться з застосуванням місцевої або загальної анестезії.
Якщо ж після біопсії утовору було верифіковано діагноз раку грудної залози наступним етапом є імуногістохімічне дослідження.

Імуногістохімічне дослідження це метод, що виконується за допомогою спеціальних реактивів та забезпечує найбільш точне визначення біологічних особливостей пухлини, таких як рецепторний статус (ER, PR, HER2/neu), тобто чутливість пухлинних клітин до гормонів і специфічних таргетних препаратів, проліферативний потенціал (Ki67) пухлинних клітин тощо.

Які ж бувають імуногістохімічні типи пухлин ГЗ?

Люмінальний А-тип.

Характеризується позитивними рецепторами до гормонів (естроген та/або прогестерон), негативним рецептором HER2, з низьким рівнем білка Кі67.

Пухлини є високодиференційованими (G1), як правило, повільно ростуть, хвороба має найкращий прогноз.

Люмінальний В.

Наявні позитивні рецептори до гормонів (естрогента/ або прогестерон). HER2-позитивні або HER2-негативні з високим рівнем Ki67. Пухлини ростуть швидше, ніж рак люмінального підтипу А, їх прогноз дещо гірший.

Тричі негативний рак молочної залози.

Має негативні рецептори до гормонів (естроген та прогестерон) та до HER2. Цей тип раку частіше зустрічається у жінок із мутаціями генів BRCA1 та серед молодих жінок.

HER2-позитивний.

Пухлини мають негативні рецептори до гормонів(естроген та прогестерон) та позитивні рецептори до HER2. Пухлини ростуть швидше за люмінальні підтипи, можуть мати найгірший прогноз, проте добре лікуються за допомогою таргетної терапії, спрямованої на білок HER2.

«Надалі ж пацієнтці проводиться КТ 4-х зон, – роз»яснює онкохірург, мамолог ЛДЦ «Мед-Атлант» Аліна Андріїв.КТ є додатковим методом діагностики при гістологічно-підтвердженому діагнозі рак грудної залози. КТ дає можливість адекватного стадіювання злоякісного процесу, тобто візуалізувати та проаналізувати наявність чи відсутність віддалених вогнищ інших органів та систем.»

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:
+38 (095) 00 38 452
+38 (095) 00 38 453
+38 (097) 41 13 133
м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),
м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Соцмережі:

https://med-atlant.if.ua/

https://www.facebook.com/medatlantif

https://instagram.com/med_atlant.if?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://instagram.com/medatlant.beauty?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Реклама

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...