Мед Атлант

Стоматолог-хірург ЦМКЛ розповів про небезпеки від ускладнень карієсу

Практично 99 % мешканців Івано-Франківської мають карієс. Нехтувати цією на перший погляд банальною хворобою не варто. Адже це може привести людину навіть до реанімації.

Про це розповів лікар стоматолог-хірург, завідувач відділення хірургії голови і шиї Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні (ЦМКЛ) Олександр Катеринюк в ефірі програми «Рецепти здоров’я» на Каналі 402.

«На таке масове поширення карієсу впливає якість води. В нашому регіоні є нестача певних її компонентів, зокрема фтору та кальцію. Це основний чинник розповсюдження цього захворювання зубів на Франківщині. Також виникнення карієсу пов’язане з харчуванням та неправильним доглядом за зубами (невідповідний підбір зубних паст та щіток)», – говорить Олександр Катеринюк.

Лікар ЦМКЛ відзначає, що карієс може мати серйозні ускладнення:

«В 22-річного хлопця був неполікований зуб-моляр (велика каріозна порожнина). Займався самолікуванням і не звертався за медичною допомогою. Його періодично турбувала гостра біль, яку він знімав препаратами. Далі виник набряк, однак пацієнт відмовлявся від госпіталізації. У цього молодого чоловіка виник періодонтит, далі – флегмона (розлите гнійне запалення м’яких тканин). Дійшло все до того, що пацієнт був в критичному стані, його довелось госпіталізувати і терміново оперувати. Опісля він перебував на лікуванні у відділенні інтенсивної терапії. Цьому пацієнту ми зуміли надати кваліфіковану медичну допомогу і спасти йому життя, зараз з ним все добре».

За словами стоматолога-хірурга, на збільшення кількості захворювань ротової порожнини вплинула також війна. Адже через тотальний стрес, а в окремих випадках і через відсутність можливості догляду, чисельність пацієнтів значно зросла. Лікар стоматолог-хірург Олександр Катеринюк наголошує на важливості профілактичних оглядів для здоров’я зубів:

«На жаль, більшість людей не звертаються своєчасно за медичною допомогою. Профілактика хворіб зубів наразі не є популярною. Особливо потрібні систематичні відвідини стоматолога людям з супутніми хронічними захворюваннями. Для прикладу, з діабетом та іншими».

Також найпоширенішими зубними захворюваннями є:

– Парадонтити (поширене запальне захворювання ясен і тканин, які тримають зуб. Ураженість населення в нашому регіоні 98)

– Порушення прорізування зубів, що характерно для осіб молодого віку (біля 80 %).

– Кисти щелеп (десь біля 60%)

– Одонтогенні гайморити (біля 21%).

Всі ці захворювання зубів ефективно і якісно лікують у відділенні хірургії голови і шиї ЦМКЛ.

Лікар-стоматолог хірург Олександр Катеринюк приймає в консультативній поліклініці ЦМКЛ.

Для запису на консультацію/обстеження телефонуйте у контакт-центр:

+380951031030

+380670999111

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...