Мед Атлант

Чоловіче безпліддя: чи завжди вік вирішальний фактор?

Україна стикається зі складною демографічною ситуацією, яка обумовлена не лише економічними та соціальними факторами, але й негативним впливом на чоловіче здоров’я та його репродуктивні можливості.

Для отримання глибшого уявлення про чоловіче здоров’я та його зміни з віком, МІСТО звернулося до лікаря-андролога та сексолога Сергія Васильовича Гаврилишина з Прикарпатського центру репродукції людини.

Чоловіче здоров’я – це складна система, що залежить від різних факторів. Один з найважливіших – генетичний стан, що передається від батьків. Проте, важливо пам’ятати, що навіть у похилому віці можна зберігати відмінну репродуктивну функцію за наявності відповідних умов, – зазначив лікар-андролог.

Найбільш активним періодом є молоді роки, коли сексуальні та репродуктивні можливості досягають піку. Однак із віком ці показники починають знижуватися.

Найкращі показники звичайно у 20-30 років. Пік сексуальності у чоловіка 18-20 років. Стабільність у сексуальному житті від 20 до 30 років. А вже з 30 років іде така повільна крива, де показники сексуальної і репродуктивної фукнції у чоловіка поволі знижуються, – розповідає лікар.

Перенесені інфекції, алкоголь, нікотин та наркотики можуть негативно вплинути на репродуктивну функцію чоловіка.

Потрібно запам’ятати, що період дозрівання чоловічої статевої клітини складає 72-74 дні. Якщо ви плануєте зачаття – потрібно як мінімум за 3 місяці до того розпочинати підготовку.

Коли ризик безпліддя значно збільшується?

Важко сказати, оскільки це залежить не тільки від вікового цензу чоловіка. Таких критеріїв, щоб сказати наприклад, у чоловіка в 50 років ризик безпліддя значно більший, ніж у інших – немає. Все це генетичний та репродуктивний паспорт, – додав Сергій Гаврилишин.

У зрілому віці можуть розвиватися різноманітні захворювання, які впливають на репродуктивну функцію. Проте сучасна медицина пропонує широкий спектр послуг для підтримки репродуктивного здоров’я чоловіків.
Щоб зберегти якість сперми, важливо вести здоровий спосіб життя, уникати стресу та поганих звичок. Також існують програми з кріоконсервації сперми, особливо вони актуальні для військовослужбовців.
Загалом, чоловіче здоров’я та його віковий фактор вимагають уваги та своєчасних заходів для підтримки.

Медикаментозне лікування, хірургічне, допоміжні репродуктивні методики, психологічна підтримка – все це вам можуть надати в “Прикарпатському центрі репродукції людини”. Тут за державний кошт лікують жіноче та чоловіче безпліддя. 

Протягом 2023 року в заклад звернулося майже 3 тисячі осіб. Медики провели близько 400 процедур допоміжних репродуктивних технологій. 226 жінок таки отримали бажану вагітність. 

Варто додати, що в «Прикарпатському центрі репродукції людини» здійснюють лікування по пакету програми медичних гарантій. У центрі вам нададуть якісну допомогу на кожному етапі. З кожним пацієнтом тут працюють індивідуально, з урахуванням його потреб та можливостей.

За додатковою інформацією звертайтесь за телефоном +380 68 525 2828. 

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола 51г

Реклама

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...