Мед Атлант

“У мене світла немає, а в сусідніх будинках є”: як на Франківщині забезпечують справедливий розподіл електроенергії

Одним із найважливіших викликів, який ми сьогодні маємо, є проблеми з електроенергією.

Ворог знищує електрогенеруючі потужності. За оцінками фахівців, якщо станом на середину травня було знищено 8 ГВТ цих потужностей, то станом на вчорашній день – 9,2 ГВТ, зазначив Сергій Подошва, директор департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури.

“Наразі великий світловий день дозволяє бульш-менш  рівно проходити пікові години навантаження. Імпортна елекроенергія також у повній мірі не може забезпечити потреби нашого побуту та економіки. Сьогодні для вимушеного обмеження споживачів застосовуються графіки погодинних відключень. Вони є найбільш оптимальними в першу чергу для побутових споживачів, оскільки повідомляються за добу і кожен може налаштувати свій побут”, – зазначив посадовець.

Нормативна база щодо ГВП затверджена ще в 2015 рокі і відкорегована в осінньо-зимовий період 2022-2023 років. Графіки складаються щорічно і вводяться в дію з 1 жовтня. Тобто, станом на зараз є діючі графіки, які за командою “Укренерго” оператор системи розподілу “Прикарпаттяобленерго” застосовує відповідно до доведених лімітів.

За його словами, найбільше нарікань, зокрема у побутових споживачів, викликає не сам графік відключення, а те “чому в мене світла немає, а в сусідніх будинках є”.

На це є низка технічних причин. З метою забезпечення справедливого розподілу електроенергії Кабінет міністрів 24 травня прийняв постанову №600, яка передбачає саме справедливий розподіл електроенергії. Виділено низку об’єктів, як підлягають першочерговому забезпеченню електроенергією.

“Але хочу наголосити, що вони можуть бути першочергово забезпеченими елекроенергією, але в разі її відсутності, на жаль, усі споживачі будуть без стабільного електропостачання”, – додає Сергій Подошва.

До таких категорій відносяться:

  • критична інфраструктура паливно-енергетичного сектора та сектора системи життєзабезпечення,
  • державні та комунальні лікарні
  • військові частини та територіальні центри комплектування (ТЦК)
  • підприємства оборонного комплексу та залізничного транспорту
  • підприємства, діяльність яких важлива для продовольчої, економічної та/або енергетичної безпеки
  • підприємства з безперервним циклом виробництва
  • електронні комунікаційні мережі
  • органи державної влади

“Хочу звернути увагу голів територіальних громад на одну найбільшу технічну проблему. Коли на території вашої територіальної громади розташований об’єкт критичної інфраструктури, медичний заклад, який споживає умовно 0,5 МВт, а до нього під’єднані і не можуть бути окремо підключені об’єкти,які споживають 5 МВт. Такі об’єкти ми змушені будемо спільно з оператором газорозподілу виключити з того переліку об’єктів, які підлягають першочерговому забезпеченню електроенергією”, – зазначає директор департаменту.

Також він закликав усіх до максимальної економії  електроенергії.

Олег Сеник, директор з управління активами ПАТ “Прикарпаттяобленерго” прокоментував ситуацію щодо першочергово забезпеченими елекроенергією:

“Є перелік об’єктів, як підлягають першочерговому забезпеченню електроенергією. Визначальним у цьому виборі буде схема живлення цього об’єкту. Якщо буде лінія, на якій є споживач невеликої потужності, а попри нього живиться два-три села, то такого споживача також будемо вимикати. І треба забезпечити його якимось іншим джерелом електроенергії”

Щодо великих споживачів, які попадають в категорію “Об’єкти, які забезпечують продуктову безпеку країни”, йдеться про великі ферми, колишні колгоспи, де є кормоцехи, як потребують безперервного живлення. Якщо вони зможуть побудувати прямі лінії живлення від наших підстанцій, де не буде нікого крім них, то такі об’єкти легше буде не вимикати, коли буде така потреба.

Також він нагадав про постанову Кабміну, від 27 жовтня 2023 року котра регулює особливості імпорту електроенергії.

“Зараз декілька підприємств області користуються цією постановою та закуповують імпортну електроенергію і не підлягають обмеженням. Така можливість є у тих підприємств, у яких є система обліку електроенергії, яка дозволяє  в режи мі онлайн контрролювати споживання і вони мають окрему лінію, незалежну від інших споживачів. За даними Укренерго, весь перетин, який можна закуповувати не використовується, тому така можливість ще є”, – наголосив Олег Сеник.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...