Мед Атлант

Скандал з немовлятами: Кулеба вважає, що сурогатне материнство має бути заборонено. ФОТОРЕПОРТАЖ

Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба заявив, що сурогатне материнство в Україні варто заборонити.

На думку Кулеби, сурогатне материнство схоже на торгівлю людьми, тому в Україні необхідно запровадити особливий закон щодо цього. При цьому він додав, що в майбутньому можна влаштувати громадське обговорення перспективи дозволити сурогатне материнство виключно для громадян України.

Про це він заявив в ефірі ТРК “Україна 24”, передає “Уніан”.                                                                                                            Фото: REUTERS

Також омбудсмен поділився новинами про скандальний випадок з немовлятами в Києві. За словами Кулеби, в готелі разом з дітьми знаходяться батьки 15 немовлят – іноземці, які не можуть виїхати з України через пандемію коронавірусу. За його даними, більшість малюків вже мають свідоцтво про народження.

Згідно з матеріалами слідства, до організації схеми причетні керівники однієї зі столичних медичних клінік, що надає послуги у сфері репродуктивної медицини, а також група осіб, які підшуковували в Україні жінок для оформлення фіктивних шлюбів з іноземцями та участі у програмах сурогатного материнства.

Фото: REUTERS

Загальний розмір грошової винагороди, яку отримували учасники оборудки, становив близько 50 тис. доларів, з яких плата за організацію штучного запліднення – 15 тис. доларів, послуги щодо фіктивного одруження з іноземцями від 1000 – 1500 доларів.

Слідством встановлено адреси квартир, де утримувалися новонароджені діти до вирішення питання про їхнє переміщення через кордон. Так, у квартирі хостельного типу на території Солом’янського району столиці правоохоронці виявили 5 новонароджених дітей віком від 2 до 6 тижнів, які перебували під наглядом двох жінок та чоловіка. Немовлят доправили до дитячих лікарень міста Києва.

Крім того, кілька днів тому стало відомо, що у столичному готелі «Венеція» перебувають 46 немовлят, народжених сурогатними матерями у клініці «БіоТех».

Фото: REUTERS

Батьки всіх дітей – іноземні громадяни, зокрема, громадяни США, Іспанії, Великої Британії, Італії, Франції, Німеччини, Китаю та інших країн. Український омбудсмен Людмила Денісова 15 травня заявила, що наразі претензій щодо порушення законодавства до клініки немає.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...