Мед Атлант

Роботи проти людей: які професії через 10 років замінять «машини»

Раніше ми писали про те, як нові технології вплинуть на ринок праці, та що буде потрібне суспільству через 5-10 років. Ми склали топ професій, які отримають «зелене світло» у майбутньому.

Також «МІСТО» дізнавалося про професії, які вже не потрібні людству. Ми зібрали список видів діяльності, які зараз здаються сучасникам дуже дивними. Але, як виявилося, у минулому користувалися великим попитом.

Сьогодні ми розкажемо нашим читачам про професії, які повільно замінюють нові технології. Отож пропонуємо ознайомитися з ТОП зникаючих видів діяльності, щоб перевірити, чи вашій роботі вдасться «уберегтися» від автоматизації.

Дослідження 2015-го року у Австрії показало, що дві третини професій, на які навчалися молоді люди, будуть автоматизовані. Це величезні втрати для тих, хто здобував навички у відповідних професіях, повідомляється на сайті CareerAddict.

CareerAddict – іноземний ресурс з пошуку роботи. Його офіси знаходяться у ірландському Дубліні та на Кіпрі. Сайт має не лише стандартні опції для пошуку потрібних вакансій. Щороку близько 12 млн людей користуються їхніми порадами у виборі кар’єри. На ресурсі є тисячі кейсів: від складання резюме до проходження співбесіди. Тестова платформа Career Hunter допомагає відвідувачам обрати професію, яка їм найбільше підходить.

Світ на автоматизмі

І так, список професій, які, ймовірно, зникнуть до 2030 року:

Турагент

Колись подорож починалася з турагенції, де клієнти переглядали кілька брошур та обирали варіант, що найбільше підходить. Тепер, маючи безліч простих у використанні веб-сайтів для порівняння, кожен може влаштувати подорож самостійно. Все що потрібно – це банківська картка та кілька вільних годин, щоб дослідити місце, куди хочете відправитися, пошукати потрібні рейси, забронювати готель на визначену дату. Вже багато туроператорів зрозуміли це, тому закривають відділення, щоб зосередитися на онлайн-пропозиціях. Однак у широкій індустрії подорожей є ще багато інших можливостей.

Касир

Останнім часом у світі розглядають реальну можливість існування безготівкового суспільства: безконтактні платежі, Apple Pay та навіть криптовалюта, яка набирає популярності. Хоча дехто надає перевагу лише готівці, щоб контролювати витрати.

Однак ми знаємо напевне: супермаркети та заклади швидкого харчування все частіше оснащують терміналами, де можна розрахуватися за покупку самостійно. Тому, як припускають, зникнення професії касира є неминучим.

Кухар швидкого харчування

Мережі швидкого харчування можуть і хочуть працювати з автоматизованими системами. Це допомагає зекономити кошти. Тому кулінари швидкого харчування можуть стати зайвими в найближчі кілька років, оскільки їх роботодавці почнуть використовувати сучасні технології для прискорення процесів та мінімізації експлуатаційних витрат. До прикладу, CaliBurger вже випробовує автоматизовану робочу силу з кухонними помічниками.

Поштар

Хоча кур’єри все ж будуть доставляти посилки, але традиційні працівники пошти, які доставляють листи та рахунки, зникнуть.

Зараз рахунки та виписки переглядаються та оплачуються в Інтернеті. Небажана пошта переміщується з поштової скриньки у е-мейл, а написання паперових листів уже давно вмираюче «мистецтво» .

Попри  це, деякі компанії все ще вимагають чеки як доказ про оплату, але більшість комунальних підприємств давно відмовилися від цього.

Касир банку

Все більше людей надають перевагу онлайн-банкінгам, де можна легко здійснювати транзакції та керувати рахунком. І все це можна робити, не виходячи з дому

Та люди потребують консультацій з фінансовими радниками та експертами. Тому банки залишаться відкритими – їх буде просто набагато менше.

Верстальник газети

Мабуть, вік друкованої газети добігає кінця. Навіщо чекати до завтра, щоб читати про новини, коли в мережі є абсолютне багатство джерел, які пропонують щохвилинне висвітлення? Різні видання вкладають все більше часу та ресурсів у свої інтернет-версії.

Спортивний арбітр / суддя

Футбольне керівництво, FIFA, наполягає запровадити більше сучасних технологій для оцінки гри. Система відео-асистента (VAR) вже використовується у вищих європейських лігах. У таких видах спорту як теніс, крикет та регбі давно використовують технологію суддівства у режимі реального часу під час матчу.

Одні вважають, що перехід до «штучного» суддівства є позитивним, та зменшує можливості помилок. Інші стверджують, що багато спортивних правил відкриті для інтерпретації, тому це збільшує драматичність і видовищність змагань.

Роздрібний ювелір

Хоча поки що ювелірам не загрожують машини, їх робота може опинитися під загрозою через зміни тенденцій та соціальної поведінки.

Згідно з повідомленням Ради торгівлі ювелірними виробами, ця промисловість скоротилася на 4% у 2018 році.

Здається, що молоде покоління менш схильне інвестувати в дорогі вироби, а це є поганою новиною для галузі. Зважаючи на те, що нинішні покоління мають менший дохід, алмази, можливо, не входять до списку їх пріоритетів.

Крім того, підростаюче покоління також швидше підтримуватиме малий бізнес із етичними та стійкими методами, а не типові брендові розкоші. Тому це може сигналізувати про «падіння» ювелірних брендів високого класу, оскільки тисячолітні споживачі зміщують свою увагу на щось  інше.

Диспетчер

Оскільки додатки для виклику таксі стають все більш популярними, людям більше не потрібна допомога, щоб забронювати транспорт. Більшість компаній починають впроваджувати автоматизовані системи таксі-диспетчеризації, що виключає потребу в робочій силі людини.

Крім того, завдяки Google Maps люди можуть спланувати маршрути подорожей та знайти місцеві транспортні послуги лише за допомогою смартфону.

Працівник заводу чи фабрики

Що стосується професій, які включають ручну працю, автоматизація тут здається неминучою. Йдеться про працівників, які виготовляють іграшки, автомобілі, літаки тощо.

Використання машин, що запрограмовані на повторювання дій та складання речей, може забрати у працівників заводів та фабрик роботу.

За даними Бюро статистики праці США, до 2028 року через автоматизацію втратять роботу близько 203 300 людей.

Нянька, водій та солдат: життя з роботами замість людей

Фармацевт

Наступного разу, коли ви зайдете в аптеку, то можете  побачити робота за прилавком.

Нещодавно американський Медичний центр UCSF запустив автоматизовану аптеку, якою керують роботи, повідомляє “NBC”.

Після того, як комп’ютери в новій аптеці отримують електронні замовлення від фармацевтів, роботи вибирають, пакують та розподіляють індивідуальні дози таблеток.

Машини збирають їх на тонке пластичне кільце, яке містить усі ліки для пацієнта на 12 годин, що мають штрих-коди.

Аптечна система підготувала вже 350 000 доз ліків без помилок.

Водій

Минулої осені Google оголосив, що працює над автоматизованими автомобілями. Вони допоможуть людям скоротити час, який витрачається на те, щоб добратися на роботу. Також вони підвищать безпеку на дорогах.

Ці тестових автомобілів проїхали 1000 миль без втручання людини та понад 140 000 миль з лише випадковим людським контролем.

Космонавт

Завдяки партнерству з General Motors, NASA Robonaut2 – це останній приклад технології Android. Оснащений широким набором датчиків і п’ятьма спритними пальцями рук, він спочатку справлятиметься з простими завданнями, такими як прибирання космічної станції.

Але одного дня він зможе виїхати за межі станції, або виконати наукові роботи, повідомляє NASA.

Солдат

Хоча солдатів поки ще не замінити армією роботів, ми, здається, рухаємося в цьому напрямку. Безпілотники та інші машини все частіше використовуються в розвідувальних і бойових завданнях.

Один із прикладів – MAARS (Модульна розширена озброєна робототехнічна система), виготовлена компанією Foster-Miller, яка забезпечила озброєних роботів в Іраку. За даними Wired, робот оснащений GPS-монітором. Він може бути запрограмований для розмежування вогневих і невогневих зон, відкриття дверей і навіть витягування травмованих тіл.

Нянька

Компанія Aeon Co., найбільший японський ритейлер, представила у 2008 році жовто-білого робота, якого помістили у магазині. Він став нянею для дітей, поки дорослі роблять покупки.

Є також інші модель робота, Hello Kitty, яка ідеально підходить для того, хто не має багато часу, щоб залишитися з дитиною.

Тираж натхнення та інтелекту

Вищезгадані перспективи здаються похмурими для працівників різних сфер. Але не все так погано. Як показує звіт 2017 року від технічного гіганта Dell, 85% робочих місць, які будуть доступні в 2030 році, ще не винайдені.  Багато робочих місць з нашого списку просто трансформуються, а не викоріняться зовсім.

Гнучкість та бажання змінити кар’єру будуть важливим атрибутом на майбутньому ринку праці.

Якщо ви хочете бути повністю захищеними від «кігтів» прогресу, автор та футурист Мартін Форд рекомендує продовжувати кар’єру в галузях, які вимагають творчих та міжособистісних навичок, таких як мистецтво, наука, бізнес та медицина. Поки комп’ютери не можуть тиражувати справжнє людське натхнення та інтелект, тому ці заняття здаються «безпечними» (поки що)!

Читайте також: Майже 14% дітей, які закінчили початкову школу, не вміють читати й рахувати – МОН

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...