Мед Атлант

Від щуролова до телефоністки: ТОП професій, які здивують сучасників

Раніше ми писали про те, які професії будуть затребувані у майбутньому – через 5-10 років. 

Як бачимо, світ розвивається, тому з’являються нові види діяльності, а інші просто зникають.

Цього разу «МІСТО» дізнавалося про професії, які вже не потрібні людству.

1.Щуролов

У Середньовіччі найстрашнішою проблемою людей були щурі. Вони рознесли чуму, від якої загинуло пів Європи. В той час люди нічого не знали про «бацил». Проте помічали, що слідом за пацюками у місто приходить чума. Тому ці гризуни вважалися вісниками смерті.

Християни знищили більшу частину котів, адже називали їх «бісівськими кодлами». Тому боротися з щурами стало нікому. Так і виникла така необхідна професія як щуролов.

Більше про великі епідемії, які пережило людство, можна дізнатися у нашому попередньому матеріалі.

2. Людина-будильник

Ця професія виникла за часів промислової революції у Великій Британії. «Людина-будильник» стукала у вікна робітників, щоб ті вчасно прокинулися. Для цього використовували звичайну палицю або кидали камінчиком.

3. Хлопчик для биття

Це була дитина, яку карали за погане навчання або поведінку принца. Вважалося, що ніхто крім монарха не може карати спадкоємця трону. А так, як під час навчання та виховання принца короля не було поруч, то вчителі «карали» «хлопчика для биття». Такі діти зазвичай росли та виховувались поряд з принцом, у них були дружні стосунки та тісний емоційний зв’язок. Тому покарання «хлопчика для биття» було ефективним у вихованні майбутнього монарха. Крім того, так принцу намагались показати, що через його погані вчинки можуть постраждати інші.

4. Мозольний оператор

Такі люди працювали при лазнях. Вони видаляли розпарені мозолі разом з відрогом.

5.  Ліхтарник

Прага – ліхтарник на Карловому мосту

До появи електрики великі міста освітлювали газовими ліхтарями. Цим займалася спеціальна людина. За допомогою довгої палиці «ліхтарник» запалював, гасив та заправляв вуличні ліхтарі. До речі, професія зникла не з появою електрики. Згодом газові компанії придумали механізм, який у певний час запалював всі ліхтарі у місті без втручання людей.

6. Викрадач тіл

У 19 столітті з’явились так звані «викрадачі тіл», які викопували трупів з могил.«Роздобути» тіло легально в ті часи було важко. Тому університети вдавалися до таких методів, щоб отримати трупи для студентів

7. Лектор

Ми звикли, що лектор – це людина, яка викладає в університеті. Проте на початку ХХ ст. лектором називали людину, яка розважала робітників підприємств. Вона вголос читала робочим газети та тексти, щоб розважити людей, які щодня виконували монотонну роботу. У 20-ті роки минулого століття лекторів замінило радіо.

8. Збирач п’явок

Ще тоді, коли медицина була у фазі “давайте просто знекровимо пацієнта”, люди, яких називали збирачами п’явок, збирали їх із землі ногами тварин, а потім продавали лікарям.

До прикладу, щоб зібрати п’явки із заболоченої води, вони вели у воду старих коней, а потім збирали свіжі п’явки, які закріплялися на шкірі тварин. Якщо коней не було, «збирачі» просто використовували свої ноги.

Ця практика була поширена в 18-19 століттях у Великобританії та Америці. Крововитягання п’явками, як вважалося, позбавляло пацієнта від «поганого настрою», який змушує хворіти.

9. Френолог

Френологія — псевдонаука про зв’язок психіки людини і будови поверхні її черепа.

До того, як її визнали псевдонаукою, багато людей ходили до френологів, які могли «прочитати» інтелект і визначити риси за формою голови.

На сьогодні прийнято вважати, що психічні властивості людини не визначаються рельєфом поверхні мозку. Крім того, форма черепа не повторює форми мозку.

Незважаючи на смішне уявлення про це, френологія вплинула на сучасну психологію. Сьогодні неврологи знають, за що відповідають певні частини мозку, а психологи набагато краще розуміють, як працюють наші думки та емоції.

10. Пороховий хлопець чи «порохова мавпа»

«Порохові мавпи» існували задовго до того, як прийняли закони про дитячу працю.

Молоді хлопчики підносили порох з артилерійського льоху до гармат, в мішках чи картузах з зарядами, що дозволяло мінімізувати ризик його загоряння та вибуху.

Цю функцію зазвичай виконували юнги у віці від 12 до 14 років, оскільки вони могли швидко бігати, а через низький зріст їм було легше пересуватися в обмеженому просторі між палубами корабля.

ТОП-3 професії, які зникли останнім часом

Життя швидко змінюється, тому деякі професії зникають просто у нас на очах. Отож три професії, які зникли за останнє десятиліття:

Чистильник взуття

Колись представників цієї професії можна було побачити на кожному перехресті головних вулиць міст і селищ. Пізніше вони займалися своєю діяльністю у майстернях.

Точильник ножів

В принципі, така професія існує досі, але стала дуже рідкісною – у моду увійшли ножі з високоякісної сталі, які довго служать.

Телефоніст, телеграфіст

Здавалося, зовсім недавно для наших батьків отримувати телеграми на пошті було нормальним.

Також можна було почути голос дівчини-телефоністки, чекаючи з’єднання з абонентом. Тепер роль представниць цієї професії замінив функціональний смартфон.

У наступному матеріалі «МІСТА» ми розкажемо про те, які сучасні професії зникнуть у найближчому майбутньому. Також ми дізналися для наших читачів, представників яких видів діяльності через декілька років можуть замінити роботи.

Читайте також: ТОП-10 книг з психології, які назавжди змінять ваше життя.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...