Мед Атлант

Від ТОП-менеджера до доглядальниці: які професії отримають «зелене світло» на ринку праці у майбутньому

Коронавірус та вступна кампанія 2020 в Україні

17-го липня в Україні завершили проведення основної сесії ЗНО. Вступна кампанія у виші розпочнеться 1-го серпня та завершиться 30-го вересня. Дати проведення тестів та подачі документів змістили на місяць через пандемію коронавірусу. Тому завершення навчання для цьогорічних випускників було непростим.

Неявка на зовнішнє незалежне оцінювання на Франківщині склала 23-30%. Натомість у минулі роки середньостатистична неявка абітурієнтів на ЗНО була приблизно 8%. На оцінювання з деяких предметів не прийшло приблизно 40% абітурієнтів. В основному, це пояснюють тим, що ДПА у формі ЗНО скасували.

Незважаючи на складну ситуацію, більшість випускників все ж стали абітурієнтами, обрали профіль та незабаром остаточно визначать, яку професію освоюватимуть у виші чотири або ж, навіть, 5-6 років.

Сучасний світ стрімко змінюється через нові технології та постійний розвиток людей. Та й пандемія сильно вплинула на зайнятість у майже всіх галузях, змінила ставлення до праці.

Тому ми вирішилися дізнатися, за якими професія майбутнє. Що буде потрібне суспільству через 5-7 років, коли цьогорічні абітурієнти отримають дипломи та будуть у пошуках роботи.

Що кажуть у світі про «тренди» на професії майбутнього

За версією журналу «Форбс», найперспективнішими найближчі 10 років будуть професії в галузі охорони здоров’я, догляду за хворими, соціальної допомоги та будівництва.

Перше місце у ТОП-10, яку опублікував журнал, посідає медсестра, далі у рейтингу йде продавець у сфері роздрібної торгівлі, доглядальниця для роботи в хоспісі або на дому, офісний працівник. У десятку також увійшли працівники закладів харчування, які зможуть готувати та подавати страви, в тому числі фаст-фуд. У список включили працівників контакт-центрів, водіїв вантажівок, різноробочих та вантажників, а також викладачів ВНЗ.

Авторитетне американське видання Business Insider виділило ТОП найбільш високооплачуваних професій у майбутньому. Пропонуємо ознайомитися з першою десяткою:

1. Медсестри

2. Розробники програмного забезпечення

3. Генеральні директори та ТОП-менеджери, керівники відділів та напрямків роботи

4. Менеджери з фінансів

5. Бізнес-аналітики

6. Маркетологи

7. Усі інші менеджери

8. Менеджери та управлінці в галузі охорони здоров’я

9.  Лікарі та хірурги

10. Системні адміністратори

Довідково:Business Insider — американський новинний веб-сайт бізнесу та технологій, запущений в лютому 2009 року із штаб-квартирою в Нью-Йорку. Портал заснований відомим інтернет-підприємцем  і є авторитетним аналітичним агентством, на яке посилаються такі видання як Нью-Йорк Таймс та засоби масової інформації як National Public Radio. За даними самого порталу, які базуються на Google Analytics, він досяг у 2014 році відвідуваності 221 мільйонів чоловік на місяць.

Професії майбутнього та українські реалії

Не можна припустити, що українські реалії дещо відрізняються від американських чи європейських. Однак всесвітня «павутина» стовідсотково вплинула на роботу усіх галузей та фахівців в різних країнах. За даними Міністерства соціальної політика України, прогнозується, що нові робочі місця створюватимуться саме навколо Інтернету.

За даними міністерства, стратегічним фактором новітньої зайнятості стає “Інтернет речей”.

«Він перетворює звичні для нас речі у нові пристрої, створюючи як розумні годинники, так і розумні міста. Він під’єднує далекі від Інтернету засоби до мережі та надає їм нові функції.

Ця концепція передбачає виконання пристроями певних дій без втручання людини», – повідомляють на освітньому сайті  ІоТ (термін “Інтернет речей” або англійською “Internet of Things”, скорочено – ІоТ).

У Мінсоцполітики представили професії, які матимуть попит із запровадженням «Інтернету речей»:

Бізнес-аналітик

Вони допомагають замовникам у розробці аналітичних механізмів, інструментальних панелей, а також систем повідомлень і звітів.

Аналітик даних «Інтернету речей»

Збирають та обробляють дані, які генеруються IoT-рішенням, а потім виконують їх статистичний аналіз.

Фахівець із цифрової безпеки та конфіденційності

Відповідають за створення і супровід рішень, що гарантуватимуть безпеку інформаційних технологій.

Мережеві інженери

Займаються проектуванням, розгортанням і підтримкою мережевих сервісів, стежать за ефективністю їх функціонування.

Інженери з розробки додатків

Здійснюють проектування та розробку додатків і комп’ютерних систем.

Фахівці з установки пристроїв та обслуговування обладнання

Відповідають за налаштування і супровід пристроїв безпосередньо на місці експлуатації (розумні міста, автомобілі, вітрові установки, датчики сільськогосподарського призначення, системи відеоспостереження, лікарні, заводи тощо).

Менеджер з продукції «Інтернету речей»

Розуміють, як працює продукт. З точки зору бізнесу, він повинен представити комерційну цінність рішення і вимоги, які потрібно виконати для його реалізації

Минуле VS Майбутнє: які професії завжди «крокують в ногу з часом»

Як би не розвивався та не змінювався світ, є речі, які удосконалити може лише сама людина. Адже творчість та талант завжди gjnhs,ys у таких професіях:

Творчі професії – митці, музиканти, відеооператори, актори, монтажери та інші креативні сфери, де потрібно щось вигадувати, нестандартно мислити та постійно шукати нові рішення.

Науковці, дослідники та вчені – люди, які вивчають навколишній світ. Дослідження дозволяють більше дізнаватися про світ та контролювати те, що чекає на нас у майбутньому.

Також завжди будуть потрібними деякі професії, які ми вже згадували вище. Це медичні працівники – поки є потреба в догляді та емпатії. Завжди важливими будуть керівники та підприємці, люди, які вміють організовувати колектив та компанії. Адже в таких справах просто необхідні живі емоції та наслідування цінностей.

Тому, якщо обирати те, що потрібне людям вже не одне століття, ніколи не прогадаєш.

Дистанційна робота – революція на ринку праці

Зовсім на короткий термін компанії переглянули не лише список професій, спеціалісти з яких їм знадобляться у майбутньому, а й умови та місце праці для своїх співробітників.

Пандемія коронавірусу змусила їх перевести працівників на дистанційну роботу. Офіси деяких великий компаній на певний період просто зачинили. Працівники змінили сорочки з краватками на піжами, а офісні стільці – на дивани.
Відомі компанії побачили плюси у віддаленій роботі. Тому навіть після пом’якшення карантину деякі з них дозволили частині своїх співробітникам працювати з дому, якщо ті хочуть.

Як пише відоме американське виданняCNN.Business”, Марк Цукерберг повідомив, що близько 50% співробітників Facebook можуть працювати віддалено протягом наступних 5-10-ти років. На думку Цукерберга, задоволення бажань працівників сприятиме “більш широкому економічному процвітанню”.

Twitter дозволить частині працівників продовжувати працювати з дому “завжди”, якщо вони захочуть.

“Якщо наші працівники захочуть і будуть мати можливість працювати вдома, ми їм це дозволимо”, – заявила віце-президент Twitter Дженніфер Крісті в повідомленні для CNN Business . “Якщо ні, то наші офіси завжди будуть раді їм”.

Отож така глобалізація процесів у трудовій сфері дасть цьогорічним абітурієнтам широкі можливості для працевлаштування. Уже випускниками вони, очевидно, зможуть отримати роботу в іноземних компаніях, не покидаючи батьківщину. Зараз головне здобути потрібні знання та мати бажання розвиватися в обраній професії!

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...