Мед Атлант

Підвищення плати кріпакам та поразка у війні: як найбільш смертоносні пандемії змінили людство та хід історії. ФОТО

Пандемії мали великий вплив на формування суспільства та політики протягом усієї історії. Від Юстиніанської чуми шостого століття до іспанського грипу минулого століття, пандемії спровокували крах імперій, змінили суспільство та зупинили війни.

Як пише видання «TheHindu», найбільш смертоносними стали Юстиніанська чума, Чорна смерть та іспанський грип.

Юстиніанська чума

Одна з найбільш смертоносних пандемій, зафіксованих в історії, вибухнула в шостому столітті в Єгипті і швидко поширилася до Константинополя, який був столицею Східної Римської (Візантійської) імперії.

Чуму назвали на честь тодішнього візантійського імператора Юстиніана. Спалах поширився від Константинополя і на Захід, і на Схід, загинуло від 25 до 100 мільйонів людей.

Чума вразила Константинополь, коли Візантійська імперія була на вершині своєї влади за правління Юстиніана. Імперія завоювала велику частину історично-римського узбережжя Середземномор’я, включаючи Італію, Рим та Північну Африку.

Чума поверталася у декількох хвилях. Та остаточно зникла в 750 р. н. е., після істотного ослаблення імперії.

Оскільки Візантійська армія не змогла завербувати нових солдат та забезпечити військові запаси на поля боїв після поширення хвороби, їхні провінції зазнали нападу.

Чума також сильно економічно вдарила по Константинополю, істотно послабивши його «військову машину». До моменту зникнення чуми Імперія втратила території. В Європі вони дісталися німецькомовним франкам, а в Єгипті та Сирії – арабам.

Ілюстрація – https://wileyearthpages.wordpress.com/

Ілюстрація – https://brewminate.com/

«Чорна смерть»

«Чорна смерть», зародилася в Азії і в 1346-1348 роках вирувала в Європі. За різними оцінками, загинуло від 75 до 200 мільйонів людей.

На початку 1340-х років чума вразила Китай, Індію, Сирію та Єгипет. Вона потрапила до Європи у 1347 році. Там до 50% населення померло від цієї хвороби. Спалах мав також тривалі економічні та соціальні наслідки.

Як пише видання “TheWeek”, «Чорна смерть»прибула на Сицилію на торговому кораблі в 1347 році. Люди важко помирали, страждали жахливими болями, блювотою та наповненими гноєм та кров’ю «бубонами» в пахвах та паху.

Коли «Чорна смерть» пронеслася по Європі, вона все ж змусила владу вжити заходів щодо охорони здоров’я, які залишаються в силі і сьогодні.

У чотирнадцятому століття у Венеції розпорядилися встановити строкові терміни ізоляції, названі quarantagiorni – або “карантин” – щоб позначити 40 днів ізоляції, накладених на вхідні кораблі. Повсякденні медичні огляди стали звичними, а по всій Європі побудували лікарні.

Ілюстрація – https://www.nationalgeographic.com/

За словами історика Стенфорда Вальтера Шейделя, пандемія – це один із «чотирьох вершників», які вирівняли нерівність. Інші три – це війни, революції та державні невдачі. У своїй книзі “Великий нівелір” пан Шейдель пише як Чорна смерть призвела до підвищення заробітної плати для кріпаків та робітників сільського господарства.

“Земля стала ряснішою щодо праці [після смерті мільйонів працюючих]. Орендна плата за землю та процентні ставки впали … Землевласники втрачали, і працівники могли сподіватися на отримання прибутку “, – пише він.

У деяких частинах Європи заробітна плата зросла втричі, коли попит на робочу силу зростав. І як тільки економіка почала вдосконалюватися, клас поміщиків натиснув на владу, щоб ті перевірили зростання витрат на робочу силу. В Англії Корона прийняла законодавство з цього приводу. Це призвело до Селянського повстання 1381 року.

Пандемія також призвела до масштабних переслідувань євреїв у Європі. Євреїв, яких звинувачували у поширенні хвороби, спалювали заживо в багатьох частинах континенту.

Найбільш вагомим впливом Чорної смерті було, мабуть, ослаблення католицької церкви. Як зауважив професор Франк М. Сноуден, спалах кидав виклик у ставленні людини до Бога.

“Як могла статися така подія з мудрим та всезнаючим божеством?” – сказав він в недавньому інтерв’ю.

Церква була такою ж безпомічною, як і будь-які інші установи, оскільки чума поширилась, як пожежа, по всьому континенту. Вона похитнула віру людей у Церкву та духовенство. Хоча Церква і надалі залишатиметься потужною інституцією, вона ніколи не поверне сили та впливу, якими користувалася до спалаху чуми. Протестантська Реформація в 16 столітті ще більше послабила Церкву.

Ілюстрація – https://www.history.com/

Іспанський грип

Іспанський грип, який спалахнув під час останньої фази Першої світової війни, був найбільш смертельною пандемією минулого століття, в якій загинуло до 50 мільйонів людей.

Як пише видання “History”, вчені досі не знають напевно, звідки походить іспанський грип, хоча теорії вказують на Францію, Китай, Британію чи США, де про перший відомий випадок стало відомо 11 березня 1918 року в таборі Фунстон у Форт-Райлі, штат Канзас.

Деякі вважають, що заражені солдати поширили хворобу в інші військові табори по всій країні, а потім перенесли її за кордон. У березні 1918 р. 84 000 американських солдатів прямували через Атлантику, а наступного місяця ще 118 тисяч.

Фото – https://www.bbc.com/

Один з найважливіших наслідків спалаху був на результаті війни. Хоча грип вразив обидві сторони, німці та австрійці постраждали настільки сильно, що спалах зірвав їхні напади.

Німецький генерал Еріх Людендорф у своєму спогаді “Мої спогади про війну” 1914-18 рр. писав, що грип – одна з причин поразки Німеччини. Німеччина розпочала свій весняний наступ на західному фронті в березні 1918 р. До червня та липня хвороба послабила німецькі частини.

«Наша армія постраждала. Грип розгулявся … “, – написав він.

Перемир’я було підписано 11 листопада 1918 року, що закінчило війну.

Фото – https://www.theguardian.com/international

Третя пандемія чуми 1984-го року

Як пише видання “JMVH”, чума виникла з водоймища диких гризунів у віддаленій китайській провінції Юньнань у 1855 р.

У другій половині ХVIII століття до цього малонаселеного регіону відбувся стрімкий приплив китайців для експлуатації відкритих там корисних копалин. До середини XIX століття кількість населення там досягло понад 7 мільйонів людей. Це призвело до почастішання контакту місцевих жителів з жовтогрудими пацюками, які є основними джерелами збудника в дикій природі регіону та їхніми інфікованими блохами, що переносять чуму між гризунами. У результаті люди принесли бліх і пацюків до великих міст, де невеликі спалахи інфекційної хвороби нерідко досягали масштабу епідемії.

До 1900-го року хвороба дісталася портів на кожному континенті. Її перевозили заражені щури, які подорожували міжнародними торговельними шляхами на нових пароплавах.

Третя за переліком пандемія чуми, яка тривала від 1894 по 1921 рік, призвела до смерті близько 20 млн людей у світі. Хоча за деякими даними тільки в Китаї загинуло близько 10 млн, а в Індії — 12 млн.

COVID-19

Ще рано говорити, як епідемія коронавірусу змінить світ. Але внаслідок спалаху країни, як демократичні, так і диктаторські, накладають різкі обмеження на рух людей. Уряди у всьому світі, включаючи адміністрацію США, збільшують витрати на стимулювання економіки, що демонструє ознаки депресії. Радикальні зміни, добрі чи погані, вже розгортаються.

Інформація перекладена з англійської. Джерела – видання «TheHindu»“TheWeek”“History”“JMVH”.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...