Мед Атлант

Індія надала Україні 500 тисяч доз COVID-вакцини

Партія в 500 тисяч доз COVID-вакцини Covishield виробництва Serum Institute India має прибути в Україну вже в лютому.

У посольстві Індії в Україні зазначили, що Україна стане однією з перших країн, яка отримає вакцину. Очікується, що перша партія в 500 000 доз прибуде в Україну вже в лютому, інформує УП. 

“Сьогодні особисто проконтролював відвантаження першої партії вакцин AstraZeneca (CoviShield) з заводу-виробника в індійському місті Пуне. 500 000 доз вакцини їдуть до України, і далі будуть розподілені між регіонами згідно плану МОЗ. Зараз вакцина транспортується до Мумбаї. Далі – довгий шлях вантажним літаком з зупинкою в Стамбулі і вже днями вакцина прибуде до України. Під час транспортування буде дотримано всіх температурних вимог, які необхідні для збереження якості вакцин”, – зазначив Степанов у фейсбуку.

18 лютого міністр охорони здоров’я Максим Степанов вилетів до Індії, де розташована найбільша у світі компанія-виробник вакцин, щоб проконтролювати відправку партії вакцин від коронавірусу та провести перемовини щодо нових поставок.

Нагадаємо, вакцинація проти коронавірусу в Україні мала початись 15 лютого. Проте 14 лютого виявилось, що поставки вакцин, за словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, “трішечки затримуються”.

Заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко сказав, що вакцину AstraZeneca від коронавірусу доставлять в Україну “найближчим часом”, проте конкретних дат не назвав.

Що відомо про вакцину Covishield

Розробниками цієї вакцини є Оксфордський університет і компанія AstraZeneca. Фактично, йдеться про ту ж “оксфордську” вакцину, яку для локального індійського ринку випускає Serum Institute India. Однак на відміну від вакцини AstraZeneca, розроблену спільно з Оксфордським університетом та яку ВООЗ дозволила до використання у світі, індійський препарат ще не ліцензований в Європі. Влітку 2020 року AstraZeneca та Індійський інститут вакцин підписали угоду про виробництво вакцини, щоб “допомогти країнам з низьким і середнім рівнем доходу”, інформує “Суспільне”. 

Вакцина Covishield вводиться внутрішньом’язово – дві дози по 0,5 міліграма з інтервалом у 28 днів. Розробники стверджують, що ця вакцина призводить не тільки до появи нейтралізуючих антитіл проти коронавірусу, а й до появи Т-лімфоцитів, які можуть зіграти вирішальну роль у боротьбі з COVID-19.

У рамках програми “Сусідство насамперед” перші дози індійської вакцини вже отримали Бутан, Мальдіви, Непал, Бангладеш і М’янма. Також Індія планує постачати препарат до Сейшельських островів, Шрі-Ланки, Маврикія та Афганістану після схвалення вакцини регуляторами цих країн

Читайте також: У МОЗ пояснили, чому вакцинація не почалась 15 лютого.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...