Реклама

Мед Атлант

Прикарпатки потрапили до ста найуспішніших жінок України

Журнал НВ презентує свій щорічний проєкт про 100 українок, які досягли вражаючих результатів у бізнесі, політиці, суспільному житті й інших значущих сферах. У списку успішних жінок з Франківщини.

Йде мова про Софію Андрухович, Олену Фроляк, Ірму Вітовську, Тіну Кароль. 

До списку Топ-100 успішних жінок України увійшли номінантки у восьми категоріях:

  • політика
  • держчиновниці
  • бізнес
  • суспільство
  • корпоративний сектор
  • культура і медіа
  • шоу-біз
  • спорт.

Ірма Вітовська народилася 30 грудня 1974 в Івано-Франківську. Українська акторка театру та кіно, продюсерка, громадська діячка; працює у Молодому театрі (з 1998). Заслужена артистка України (2016). Дворазова лауреатка національної премії з кіномистецтва «Золота дзиґа» (найкращій акторці 2018 та 2019 років) та два роки поспіль визнана найкращою акторкою національної премії від кінокритиків «Кіноколо» (найкраща акторка 2018 року — за головну роль у фільмі «Брама» та 2019 року — «Мої думки тихі»). Володарка двох національних премій «Телетріумф». Лауреатка театральної премії «Київська пектораль». Володарка «Золотого Дюку» на Одеському міжнародному кінофестивалі 2019 року за найкращу акторську роботу у фільмі «Мої думки тихі» режисера Антоніо Лукіча. Ірма Вітовська стала першою лауреаткою Премії Women in Arts від HeForShe в категорії «Театр та кіно», створеної ООН та Українським інститутом. 2020 року стала лауреаткою премії «Київ» їм. І. Миколайчука за вагомий внесок у розвиток українського кіномистецтва.

Софія Андрухович народилася 17 листопада 1982 року в Івано-Франківську, українська письменниця, перекладачка й публіцистка.

Авторка творів “Літо Мілени”, “Сьомга”, “Фелікс Австрія”, “Амадока”.

У 2014 році випустила роман «Фелікс Австрія», що того ж року отримав відзнаку «Книга року BBC». У 2015 році стала лауреаткою премії імені Джозефа Конрада. У 2016 році Софія Андрухович спільно з Мар’яною Прохасько написали дитячу книжку-картинку «Сузір’я Курки». Того ж року книжка увійшла до престижного каталогу в галузі міжнародної дитячої та юнацької літератури «Білі круки» («White Ravens 2017»). У 2020 році вийшов фільм «Віддана», знятий компанією FILM.UA за мотивами роману «Фелікс Австрія».

Олена Фроляк (народилася 19 квітня 1968 року) — українська журналістка, відома телеведуча. До шести років прожила в Казахстані. Після того, родиною переїхали до Косова, звідки був її батько. Закінчила факультет журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Після отримання диплома не залишилася працювати в столиці, а поїхала до Івано-Франківська.Три роки на місцевому телебаченні були сильною телевізійною школою для Фроляк. Бажанню рухатися вперед відповідало запрошення однокурсника Миколи Княжицького переїхати до Києва і спробувати себе у всеукраїнському інформаційному контексті, і зокрема на ICTV, де ведуча працює вже понад 15 років.

Тіна Кароль (народилася 25 січня 1985 року) — українська співачка та акторка, народна артистка України (2017).

З сім’єю у 1991 році переїхала до Івано-Франківська. Навчалась у музичній школі, продовжила навчання в КДВМУ ім. Глієра на факультеті співу за спеціальністю естрадного вокалу. Вступила на факультет менеджменту та логістики Національного авіаційного університету.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...