Мед Атлант

Єдина в громаді: у школі села Поляниця ніяк не облаштують внутрішню шкільну вбиральню

Поляницька школа Болехівської міськради – єдина в територіальній громаді, де й досі не обладнали внутрішню вбиральню. 163 школярі в будь-яку погоду вимушені ходити до туалету на вулиці.

За словами першого заступника міського голови Болехова Василя Юрочка, замовник робіт – обласне управління капітального будівництва – не має грошей, щоб завершити облаштування вбиральні. Влада місцевої територіальної громади шукає програми та гранти, готові й на співфінансування, пише Суспільне Карпати.

Спочатку – бетонною доріжкою, потім – калюжею. Місцями – кілька дощок, якими мають балансувати усі, хто хоче потрапити до вбиральні. Такий шлях проходять учні Поляницької школи щоразу, коли йде дощ.

“Зовсім незручно – може падати дощ, ми можемо намокнути. Вітер дує – нас може продути, можемо застудитися. Нас заставляють одягнути курточку, шапку, ну але все одно це не помагає”, — розповідає восьмикласниця Аня Паламар.

Десятикласниця Іванка має брата четверокласника. Каже, через стан вбиральні постійно хвилюється, коли брат туди біжить: “І так з цими туалетами холодно. Там дуже смердить – так і скажу – дуже смердить. Не провітрюють туалети. Паперу немає. Руки ми помити не можемо. Підлога – хоч би замітали, розумієте?”.

Мама шестикласника Ірина Чиж пригадує, прийшла вчитися у цю школу в 5-му класі. Каже, з того часу внутрішніх туалетів так і не зробили. А умови у вуличній вбиральні не стали кращими. Жінка розповідає, що деякі діти не користуються вбиральнею у школі – на перервах бігають додому. Серед них – і її син.

“Коли вони пішли в перший клас, я питаюся: “Мішо, ти ходиш в туалет?”. А він каже: “Ні, мамо, я терплю, я приходжу додому”. І він біг додому швиденько, боявся реально тих туалетів”, — каже Ірина Чиж.

За словами директора Зеновія Дубіва, проблема полягає в тому, що приміщення школи – пристосоване. Спочатку тут планували створити будинок культури, тому комунікації не передбачили. У 2018-му розпочали реконструкцію з прибудовою. Зараз у новій вбиральні є стіни, дах та вікна.

“Потрібна сантехніка, плитка, підлога і потрібно воду провести. Свердловина вже зроблена є. Ми подали пропозиції, що нам найнеобхідніше треба. Значить, туалет – він взятий міської радою”, — каже Зеновій Дубів.

Загальна вартість будівництва – 1 мільйон 400 тисяч гривень. Перший транш – 600 тисяч – обласний бюджет надав минулого року. За словами старости Поляницького старостинського округу Андрія Стельмаха, в межах співфінансування 10 % від суми надала сільрада.

“Має бути ще транш 900 тисяч. Просто другого траншу не було від обласного бюджету. Минулого року була така програма про туалети внутрішні – по всіх школах вони мали закрити ніби. Ну, і наскільки вдомо, всюди закрили, а наша одна школа лишилася, де немає внутрішніх туалетів. Кошторис десь до мільйона коштує нині. Немає зараз програми. Міська рада, тобто ТГ писала листи на УКБ, на обласну раду. Чекаємо, може таке щось може бути. Зараз більше територіальна громада може”, — розповідає Андрій Стельмах.

Перший заступник міського голови Болехова Василь Юрочко каже, що замовник робіт — управління капітального будівництва ОДА – зараз немає грошей для продовження робіт. Територіальна громада звернулася з листами до УКБ та голови ОДА з проханням передбачити гроші при розподілі бюджету. Власними силами завершити проєкт громада не може.

За контактним телефоном управління капітального будівництва журналістам Суспільного повідомили, що керівник перебуває на виїзді, тому ситуацію прокоментує пізніше.

Читайте також: У 20 прикарпатських школах вбиральні надворі.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...