Мед Атлант

Однорічному франківцю пересадили печінку від посмертного донора

Таку унікальну операцію провели вперше в Україні у Першому територіальному медичному об’єднанні міста Львова.

Маленького щасливця звуть Артемчик і він з невеликого села на Прикарпатті. Хлопчик народився із непрохідними жовчовивідними шляхами, тому і важить усього дев’ять з половиною кілограмів. Діагноз: виражена печінкова недостатність. Мамі хлопчика Христині Дзибчук повідомили, що єдиний порятунок — це трансплантація печінки.

У родині придатного донора не знайшлося, а від посмертного — маленьким дітям у нашій країні ще не пересаджували. Тому наступні чотири місяці мама із дитиною жила у лікарні, сподіваючись на диво. І як подарунок на день народження хлопчику, що було 6 січня, воно таки сталось, пише МІСТО, з посиланням на Вікна СТБ.

Орган для пересадки також уперше транспортували до Львова вертольотом із Вінниці.

“Це вроджена вада, виконується за ургентними показами. Маємо надію, що допоможемо. Це вперше саме такій малій дитині виконується така операція. Дитині одного року від посмертного донора виконується вперше”,- каже Кирило Хижняк, керівник Центру трансплантації лікарні Феофанія, координатор операції.

Донорам став молодий чоловік із розривом аневризми головного мозку. Обширний крововилив в мозок у нього був несумісний з життям. Родина дала згоду на донорство печінки. “Ми дуже вдячні родичам. Це справді різдвяне диво і можливість використати останній шанс дитини”, – каже операційна медсестра.

Ніхто з рідних хворого малюка за медичним вердиктом не зміг поділитися з ним печінкою.

“Це дуже страшно, що від чиєїсь смерті залежить життя твоєї дитини”, – не стримує сліз мама Христина.

Хірургічне втручання було надскладним. Спершу лікарі розділили донорську печінку, щоб взяти для Артемчика її частинку. Операція тривала 12 годин. Були складнощі, та все завершилося добре. Стан малюка стабільний післяопераційний, говорять хірурги. Вони прогнозують тривале одужання.

“Дитина була в критичному стані. І якби не добра воля людей, хлопчик би загинув”, – зазначають медики.

Читайте також, як франківці купались у Бистриці на Водохреща 2022.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...