Мед Атлант

Скандал з Шевченківською премією: Юрій Макаров склав повноваження голови Комітету

Юрій Макаров пішов у відставку з посади голови Комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка. Крім того, з Комітету вийшла художниця Влада Ралко.

Про своє рішення Макаров повідомив у своєму Facebook.

На жаль, бажання віддати шану тим митцям, які піднімають українську культуру на принципово новий рівень, залучають до неї наших героїчних вояків і мешканців звільнених територій, просувають країну в світі, наштовхнулося на агресивне нерозуміння. Чимало шанованих представників мистецької спільноти й небайдужих громадян сприйняли цей крок як політичну спекуляцію, намагання влади призначити “своїх” висуванців або применшити вагу вже визначених лавреатів. Мої спроби пояснити своє бачення, відкоментувати реальний хід подій ба навіть виправдовуватися, чого я страшенно не люблю, не було почуто. Активна частина суспільства переконана, що я виконую чиєсь замовлення, “відпрацьовую”, “прогинаюся” і т. ін. Для мене це новий досвід, який я не хотів би пережити знову“, – написав Макаров.

Також з Комітету вийшла художниця Влада Ралко. Про це вона повідомила Суспільне Культура.

Ралко зазначила, що рішення скласти мандат вона прийняла ще у лютому, і склала повноваження 18 лютого 2023 року.

“Я більше не є членкинею Шевчеківського комітету з 18 лютого 2023 року, тобто з дня, коли Голова комітету прийняв мою заяву про вихід. Власне, каденція членів Шевченківського комітету триває три роки, втім, із огляду на воєнний стан, увесь склад теперішнього комітету отримав запрошення лишитися на посадах ще на один рік.Тому рішення про вихід було для мене логічною крапкою по виконанні обов’язків, пов’язаних із Премією, тобто, по завершенні останнього, третього засідання з фінальним голосуванням за цьогорічних лавреатів”, – заявила вона.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...