Мед Атлант

Ми маємо бути 100% україномовним містом: Марцінків сказав коли мовні інспектори почнуть працювати

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків зустрівся з мовними волонтерами та розповів, коли вони почнуть працювати.

Пише Місто з посиланням на сторінку міського голови.

Зустрівся сьогодні з мовними волонтерами («інспекторами»). Якщо ви ще незрозуміло з яких причин не перейшли на українську і спілкуєтесь язиком ворога – начувайтесь! Наші мовні волонтери вже добре знають, що робити. Ми добились того, щоб у Франківську не було жодної московської церкви. Ми проводимо безкоштовні курси української мови. Ми маємо бути 100% україномовним містом. Містом – патріотів своєї країни, – написав міський голова.

Він зазначив також, що кількість переселенців у Франківську зростає.

Але вони – українці. Тож повинні знати мову рідної країни. Країни, за яку зараз гинуть її кращі сини та доньки. Ми не маємо морального права толерувати мову ворога, – пише Марцінків.

Крім того, в ефірі телебачення Галичина він поділився термінами початку роботи мовних інспекторів – з понеділка, 28 жовтня.

Загалом на зборах зібралось понад 40 охочих стати мовними інспектора. Руслан Марцінків зазначив, що мовні волонтери планують діяти в межах законодавства, співпрацюючи з муніципальною інспекцією. У разі необхідності вони звертатимуться до правоохоронних органів для розгляду питань, пов’язаних із використанням російської мови, зокрема на етикетках та в побутовому обслуговуванні.

Якщо будуть значні зловживання, передбачено відповідні адміністративні реагування, – каже мер міста Руслан Марцінків.

Нагадаємо, основною метою мовних інспекторів буде не каральна, а  просвітницька діяльність, спрямована на популяризацію української мови серед населення.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...