Мед Атлант

Грузин, якого підозрюють у вбивстві і катуванні, не захотів їхати в суд через загрозу життю. ФОТО

Сьогодні, 7 листопада, в Івано-Франківському апеляційному суді слухають скаргу грузина Мегіса Кардави, якого підозрюють у вбивстві і катуванні ув’язнених.

Нагадаємо, 1 листопада в Галицькому районі працівники столичного СБУ затримали екс-голову військової поліції Міноборони Грузії Мегіса Кардаву. Чоловік проживав у с. Задністрянське Галицького району з місцевою жителькою. Чоловік перебуває в розшуку Інтерполу. Він з 2012 року перебуває у розшуку за вчинення злочинів насильницького спрямування, передбачених статтями 24, 138 та 144 Кримінального кодексу Грузії.

Згодом СБУ підтвердила, що затримала Кардаву. Відтак, згідно з постановою Галицького районного суду Івано-Франківської області громадянину Грузії обрано запобіжний захід у вигляді арешту терміном 40 діб та розпочато процедуру його екстрадиції на батьківщину.

На фото Мегіс Кардава

Сьогодні підозрюваний разом із захисником Михайлом Лотоцьким апелюють щодо обраного запобіжного заходу. З підозрюваним Кардавою Мегісос налаштували відеоконференцію з Івано-Франківською установою виконання покарань № 12 (Ред. – вул. Коновальця), однак, підозрюваний відмовився спілкуватись.

Захисник каже колегії суддям, що попередньо підозрюваний погодився на відеоконференцію. Якщо не хоче зараз, то мабуть, через обличчя. Адвокат Лотоцький каже, що Мегіс не захотів їхати у суд, бо по дорозі з суду на нього може бути здійснений напад.

Він боровся з криміналітетом Грузії. Напад можуть здійснити ті ж грузини. Загрози російських спецслужб не тільки грузинського криміналітету, – каже захисник підозрюваного.

У суді працюють два перекладачі. Відеоконференція налаштована. Проте тільки підозрюваний бачить склад суду, грузина ж не видно із СІЗО за його бажанням, а лише чути.

Захисник Лотоцький вважає, що рішення суду першої інстанції не є законним. Тому просить його скасувати. Адвокат вказує, що серед них це приниження людської гідності, а також проблеми з перекладачем. Через останнє грузин при затриманні не зрозумів суть підозри. Захист вважає, що суд не мав достатніх доказів. Крім того, окремі слідчі дії були проведені з порушенням закону.

Захисник каже, що перекладач у Галичі був, проте перекладу документів не було. Мегіс, за словами адвоката, навіть не знав у чому його звинувачують. Думав, за якісь злочин на території України. Постійно повторював “Я не винен”. Також Лотоцький переконаний, що особу взагалі ненстановлено. Суддя запитав, мовляв, ви сумніваєтеся, що це Мегіс Кардава.

Я не бачив перекладу рішення Галицького районного суду на грузинську мову. Якщо не має перекладу, то це порушення. У суді не було документів з доказами вини, – каже адвокат.

Сторона захисту просить скасувати рішення Галицького районного суду. Слідчий суддя мав би відпустити грузина, бо згідно ст 208 КПК України його затримувати не мали права.

Прокурор каже, що Галицький суд зібрав усі відповідні документи для обрання міри запобіжного заходу. Усі докази є, переконує прокурор. Прокурор вкотре наголосила, що грузин у розшуку, також його розшукує Інтерпол за вчинені злочини в Республіці Грузія. Максимальний термін покарання, який загрожує грузину за вчинене, це позбавлення волі до 30 років. Строки давності, коли злочин вчинений, ще не завершилися. Тому грузин має понести покарання, пояснює прокурор. Тому Мегіса Кардаву мають право арештувати і передати іншій державі. У даному випадку Республіці Грузія. Іншими словами, здійснити екстрадицію: видача затриманої особи через форму міжнародної співпраці держав в боротьбі зі злочинністю.

Діюче законодавство України може звільнити таку особу, якщо були значні порушення при затриманні або ж якщо за 40 днів після обрання міри запобіжного заходу Грузією не були подані відповідні документи на екстрадицію.

Головуючий суддя звернувся до грузина і запитав чи розуміє він про що йде мова. Той відповів, що так. Суддя пояснив, що ніхто не розглядає його вину у вчиненому, а тільки правомірність тимчасового затримання.

Мегіс Кардава вирішив звернутися до суду. Проте захотів говорити виключно грузинською.

Я брав активну участь в антиросійських кримінальних справах, – каже Мегіс Кардава.

Відтак, вбачає небезпеку через загрозу життю від кримінальних авторитетів. Грузин заявив, що йому і в тюрмі загрожує небезпека. Просить відпустити або ж домашній арешт. Він додав, що хоче отримати статус біженця в Україні.

Суддя зазначив, що фотографії співпадають з тією особою, яку розшукують, і яка наразі у СІЗО. Крім того, співпадають і відбитки пальців.

Опісля суд вирушив у нарадчу кімнату, щоб прийняти рішення.

Нагадаємо, у ЗМІ з’явилася інформація про те, що начебто Кардава був близьким соратником Саакашвілі. Однак сьогодні на своїй сторінці у фейсбук політик офіційно спростував ці звинувачення.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...