Мед Атлант

Впав, подряпав коліна – правець: Супрун нагадала, як вберегтися від цієї хвороби

В. о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун нагадала, як вберегтися від правця.

Нещодавно на Львівщині 12-річний хлопчик впав на вулиці та подряпав коліна. Через 20 днів після цього його госпіталізували до лікарні та діагностували правець. Дитина мала характерні для цієї хвороби симптоми — посмикування м’язів ніг. У хлопчика легка форма правця, але досі складно спрогнозувати як хвороба прогресуватиме далі. Щеплення проти правця у дитини не було.

Ця історія — нагадування, що вакцинуватися проти правця потрібно всім, адже це єдиний спосіб запобігти хворобі, інформує Уляна Супрун у  Facebook. Тим паче, що ризики інфікуватися влітку дуже зростають.

Далі подаємо рекомендації Супрун.

Правцем можна інфікуватися, коли спори бактерій, що викликають хворобу, потраплять у рану або поріз, через укус тварини або через порізи гострими предметами та уламками деревини. Найчастіше ці бактерії живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин.

Симптоми можуть з’явитися з 3 по 21 день після зараження. Це можуть бути спазми м’язів обличчя, зокрема — стиснення щелеп, “витріщання” очей, м’язові спазми (часто в шлунку), судоми м’язів спини, болісна напруга у всьому тілі, проблеми з ковтанням, ускладнення дихання, головний біль, лихоманка та надмірне потовиділення, зміна тиску і прискорене серцебиття.

Якщо людина не отримає медичної допомоги, ймовірність смерті від правця майже стовідсоткова. Тому при появі перших симптомів хвороби потрібно негайно звернутися до лікаря. Навіть з медичною допомогою ризики смерті від правця досить високі — від 10 до 70%. Здебільшого це залежить від лікування, віку людини та її стану здоров’я.

За Календарем профілактичних щеплень, діти від правця мають бути щеплені у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 років та 16 років. Надалі потрібно ревакцинуватися від хвороби кожні 10 років. Бо приблизно на такий час щеплення формує імунітет до хвороби. Безоплатно вакцинуватися від правця можуть і діти, і дорослі.

Якщо ви перехворіли на правець, вакцинуватися все одно необхідно. Після цієї хвороби імунітет швидко минає і є ймовірність повторного зараження. Досі є люди, які вірять в те, що вакцини не працюють, а власний імунітет може захистити від усіх хвороб. Потрібно лише перехворіти. Науці давно відомо, що це не так, – пише Супрун.

Читайте також: Невакцинованій дитині не можна ходити в садок: рішення суду.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...