Мед Атлант

Ця показуха і гламур не личить Франківську, – головний комунальник про побілку бордюрів і дерев

Навесні комунальні служби виходять білити місто. Це уже наче традиція. Правда, радянська. Бордюри, дерева, стовпи та асфальт фарбують у білий колір. Проте цьогоріч франківські комунальники таким не займаються. Білять на своїй території структурні підрозділи культури та медицини. Оштрафувати їх за це зараз неможливо.

У мережі франківці скаржаться на радянську практику побілки дерев і бордюрів. Запитують, доки таке буде в місті і коли почнуть штрафувати за це.

Директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак МІСТУ розповів, що не підтримує такі роботи, але поки і зробити нічого не може:

Свою думку я висловив ще раніше. Повторюся, це даремне витрачання часу і ресурсів. Адже потрібно закупити вапно, а ще заплатити працівникам, які це робитимуть. На наших об`єктах (дороги, прибудинкові території) ніде бордюри не фарбують і не будуть. Інше питання до закладів медицини, культури і т.п. Ця показуха і гламур не личить нашому місту. Адже ми вважаємо, що Івано-Франківськ – європейське місто.

Правда, у нових правилах благоустрою, які чекають затвердження, за це каратимуть. Михайло Смушак каже,  що їх мають прийняти на сесії міської ради у травні. Пояснює, що  тоді за побілку бордюрів буде штраф. Поки треба змиритися і чекати  змін.

Наразі заборонити не можемо. Але це тимчасово, надіюся. Адже у нових правилах благоустрою офіційно прописана заборона за такі дії. Сподіваюся, що на наступній сесії правила затвердять. Краще нехай позамітають біля себе, аніж побілкою займаються, – упевнений головний комунальний Івано-Франківська.

Смушак додав, що за закладами медицини і культури, які таким займаються, повинен відповідати керівник. Адже департамент культури чи освіти міськради може й не знати про таку роботу ініційовану начальником.

Наприкінці 2017 року МІСТО інформувало, що у департаменті житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міської ради хочуть запровадити зміни до правил благоустрою Івано-Франківська. Кажуть, що наразі підготували чимало доповнень до чинного рішення. Зокрема, у 2018 році в місті офіційно заборонять білити бордюри, аби відійти від застарілої радянської практики. 

Додамо, що звичка фарбувати у білий колір дерева і елементи міського благоустрою з’явилась за часів Радянського Союзу. Навіть більше, ця традиція походить з радянської армії. За часів Другої Світової це ще мало якийсь сенс – межі трас, по яких рухались військові, фарбували у білий колір для того, щоб не вмикати вночі фари на вантажівках, аби автоколону не побачила ворожа авіація.

Читайте також: У поліції розповіли подробиці стрілянини, а “Ельдорадо” зачинили на тиждень. ВІДЕОСЮЖЕТ

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...