Мед Атлант

Випускники Печеніжинської спеціальної школи-інтернату отримали “валізи у майбутнє”. ФОТО

На початку травня “Мальтійська служба допомоги” незвичною благодійною акцією просила містян долучитися до “зібрання валізи в доросле життя” 18 випускникам Печеніжинської спеціальної школи-інтернату. Наприкінці травня випускники таки отримали “валізи”.

Нагадаємо, мальтійці хотіли забезпечити випускників речами першої необхідності у самостійному дорослому житті за межами інтернату. Для цього поруч Катедрального собору відкрили благодійну виставку фотографій випускників інтернату.

25 травня 18 випускників Печеніжинської спеціальної школи-інтернату отримали “валізи у майбутнє”, які містили речі першої необхідності для самостійного життя поза межами школи-інтернату, а саме : спальний мішок, комплект постільної білизни, рушники, набір посуду, столові прибори, каструлю, пательню, плед, засоби особистої гігієни, праску, електричний чайник, фен та накопичувач пам’яті.

 

Але ти можеш навчити його ловити рибу – і він не буде голодним все своє життя, – саме таким є гасло Печеніжинської спеціальної школи.

Про вручення “валізи у майбутнє” мальтійці написали окремий блог, який пропонуємо читачам МІСТА нижче:

…Коли ми приїхали, то накрапав дощик, але цього навіть ніхто не помічав! Усі готувалися до дійства. Повітряні кульки, святковий одяг, чепурні зачіски з величезними бантиками, вишукані плаття (пошиті, до речі, власноруч кожною випускницею) ,прикрашений актовий зал, стрічки “Випускник 2018” і блакитні незабудки створювали справжній святковий настрій. Вже з порогу видно, як директриса і вчителі по-батьківськи горнуть дітей, зі щирими сльозами на очах прощаються з випускниками. За роки навчання стосунки між ними стали чимось набагато більшим, ніж просто навчальний процес і це видно неозброєним оком. На прощання випускники дарують школі зіткані вручну гобелени (пізніше вчитель показує нам акуратні і охайні класи з великими ткацькими верстатами, новесенькими швейними машинками і роботами учнів). На обличчях старшокласників суперечливі емоції: вони водночас щасливі і засмучені, момент прощання з вчителями і друзями з молодших класів – найбільш гіркий.

І ось вручення незабудок, звуки останнього дзвоника, а потім такі бажані і очікувані – “валізи в майбутнє” разом із величезними портретами від Сергія Горічка! Ви б бачили цю картину, як хлопці тягнули свої валізи на сцену. Їхня цікавість просто “зашкалювала”: то заглядали у пакет, то привідкривали замок валізи, то заглядали до пакунку свого сусіда у надії побачити хоча б одним оком що ж там спаковано. Випускники довго милувалися і роздивлялися найменші деталі великих чорно-білих фотографій із своїм зображенням, а потім, якось дуже ніжно і обережно спакували світлини – кожен у бокову кишеньку своєї новенької валізи..

Після вручення подарунків всі учасники торжества зібралися на подвір’ї щоб станцювати останній вальс з випускниками, а коли урочистості завершилися, то кожен похапцем забрав свою валізу і почав ретельно її досліджувати.

Комфорт у нашому побутовому житті складається з дрібничок і такі дрібнички були подаровані випускникам Печеніжинської школи. Здавалося б, звичайні для нас речі: чайник, сушка для волосся, праска , сковорідка, каструля, миючі засоби, покривала, рушники, спальник – це те, чим ми користуємось у повсякденному житті, без чого не уявляємо свого побуту. Діти зі шкіл- інтернатів позбавлені можливості мати таку розкіш, як свої особисті речі, все загальне і на балансі школи. Тому “Валізи в Майбутнє” – це надзвичайно величезний подарунок для цих діток

Яскраві, красиві і такі молоді. З валізами випускники виглядали так, наче вони елегантні леді та імпозантні кавалери, які зібралися на свій рейс Печеніжин – Гаваї, а не в доросле життя. І знаєте що, хочемо їм побажати, щоб у їхньому новому дорослому житті все було добре, легко і з любов’ю, щоб вони трималися разом і допомагали одне одному, щоб ті знання і навики, які вони отримали в школі допомогли їм розвиватися і знайти себе в житті, щоб у їхньому житті завжди були такі добрі і світлі люди як ті, хто допомагав складати “Валізу у майбутнє” і щоб та валізка використовувалася тільки для приємних подорожей, а її наповнення дарувало комфорт і затишок, у житті.

Довідково:

“Валіза у Майбутнє” – це благодійний фотопроект Мальтійської Служби Допомоги у рамках акції “Святий Миколай іде до сиріт”, який має на меті забезпечити випускників Печеніжинської спеціальної школи-інтернат речима першої необхідності.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...