Мед Атлант

Конфлікт через землю: новоутворена організація франківських бійців влаштувала штовханину на сесії. ФОТО/ВІДЕО

Майбутня багатоквартирна забудова на вулиці Коновальця, де планували отримати квартири міські атовці з громадської організації “Воїн України”, викликала на сьогоднішній сесії міської ради шквал емоцій. На одній земельній ділянці планували збудувати багатоповерхівку різні об’єднання атовців. Натомість ще у травні одні відмовилися  будуватися, підтримуючи мешканців, адже ті проти. Інші сьогодні знову вимагають підтримати їх і дозволити будівництво. Через це  на сесії, 21 червня, виник конфлікт.

Нагадаємо, 2 травня на сесії міської депутати зняли це питання з порядку денного й перенесли його розгляд на сьогоднішн- засідання сесії. На цю ділянку заявилася Міська асоціація учасників АТО  та ГО “Воїн України”. Проте ще у травні Асоціаціяя повідомила свою чітку позицію: будуватися на цій ділянці не  хочуть і підтримують громаду, яка проти зведення багатоповерхівки. Голова Міської асоціації учасників АТО Василь Андріїв заявив, що атовців навмисне зіштовхують лобами зацікавлені чиновники чи бізнесмени. Голова асоціації пояснив, що вони вирішили відмовитися від цієї земельної ділянки й запропонували депутатам зробити там сквер або на їхній розсуд виділити землю вказаній ГО.

Детальніше – у відеосюжеті “МІСТО” за 2 травня.

Тому сьогодні, 21 червня, бійці ГО “Воїн України” прийшли на сесію. Одразу обурені просилися до мікрофону. Їм депутати такий  дозвіл надали, аби висловитися.

Керівник ГО “Воїн України” Всеволод Андрусів, виступаючи, заявив:

Ви  кажете,  що вам так комфортно працювати з Асоціацією. У нас питання одне: ми вас  вибирали, аби вам було комфортно, чи щоб нам було комфортно? Ви працюєте для нас і для громади міста. Підтримайте нас.

Громадська організації попросила перенести їх питання на початок сесії, адже  бійці не можуть так довго чекати – майже до  обіду. з  цього приводу і  перед депутатами виступив  Ростислав Гудзінський:

Всі  наші воїни  мають конституційне право на отримання землі. З  певних  обставин вони не створили ГО раніше. Прошу  підтримати  бійців,  адже у результаті залишиться ваша совість перед ними. Вам вирішувати, яка вона буде.

Від Міської асоціації учасників АТО виступив  Тарас Кузь. Вкотре наголосив, що міська асоціація відмовляється від спірної території  на забудову. Це  сказала ще на позаминулій сесії. Каже, є питання з  чіткою позицією громади. Наразі люди виступають проти  забудови. Тому бійці Асоціації підтримують насамперед мешканців.

Далі депутати почали вносити питання і звернення  депутатів у порядок денний. Їх перервали і  бійці ГО “Воїн України”. Вони вийшли до  трибуни  і  зокрема до міського голови із  секретарем. За  бійцями попрямували і  депутати-“свободівці”. Останні намагалися роз`яснити, що  поки не питання порядку  денного розглядаються, а лише вносяться певні зміни. Після декількох  хвилин конфлікту, напруга у сесійній залі вщухла. Самі ж депутати просили мера покласти на голосування, аби питання атовців розглянули  після депутатських звернень, мовляв, спокою не буде. Бо їх питання майже в кінці.

Ми  не маємо права казати: правильні і не  правильні атовці.  Всі захищали землю і   всі  заслуговують на неї, – зауважив позафракційний депутат Віктор Анушкевичус, який, до речі, на цій сесії складає повноваження і йде з політики.

Ми маємо допомагати кожному. Не має бути питань:  чому  ми їм маємо помагати, а тим не можемо. Я до останнього борюся, аби їм   дали шанс на  землю. Ці хлопці заслужили на неї, як і ті в Асоціації. Не може там бути сквер, адже поряд підстанція. Щоб не   було конфліктів, прошу підтримати цих хлопців і їх питання, – заявив депутат фракції БПП “Солідарність” Андріан Волгін.

Депутат Ігор корсун каже, що є дептуатом на цій ділянці. До того ж, виріс там. Каже, ділянка захаращена й справді. До мене звернулися люди з заявами, аби   техніка  не їздила там. Думаю, сквер буде корисним і зелена зона заявою не буде.

Від “укропівців” виступив Віталій Мерінов:

Це не липова організація. Вони дійсно  воювали на Сході країни. Я їх підтримую. Кожен має право на землю. У мене є питання до Асоціації. На одній із вулиць міста, де хочуть будуватися бійці Асоціації, також не всі мешканці задоволені. Мені неприємно, що Василь Андріїв каже, що вони роблять благі справи, а депутати їм перешкоджають. Зокрема лили бруд на  мене. Навіть  сьогодні у мережі фейсбук.

Ми хочемо мирно співпрацювати.  Ми не хочемо заважати Асоціації, а вони нам. Щодо мешканців будинку: 70% – за, 15% – проти, а ще 15% – утрималися. Там є буферна зона, там підстанція, там не можуть гуляти діти. про який сквер може  йти мова? Ми не сварилися з Асоціацією. Якось так.  Чому ми не вступили до них? Я фізично не міг туди, наприклад, вступити. Просто коли ще ніхто в Україні не знав про війну, ми уже на сході втрачали побратимів. Ми будемо відстоювати свої права до кінця, –  зауважив представник від ГО “Воїн України”, який є бійцем військ спеціального призначення.

Поясніть, що далі. Адже ми вам дали землю у с. Хриплин. Я  веду  до того,  що місто вам помагає,  а не навпаки. Міська рада потрапила у складну ситуацію:  є ви і Асоціація,  – звернувся до керівника організації Руслан Марцінків.

Керівник ГО “Воїн України” Всеволод Андрусів пояснив, що на  даний момент триває демонтаж. На  земельну ділянку претендує 17 бійців. Там кожному окремо надається земельна  ділянка, пояснює очільник  на сесії.   Запевнив,  що їх ГО буде  не гіршим проектом за  проекти Асоціації.   Зрештою, каже Андрусів, що багато  бійців зараз повертаються з війни  і хочуть отримати землю. Більше  того, якщо бійці не   хочуть входити в ГО чи Асоціації,  то, виходить,  вони  не мають права   на   землю.

Секретар  Міської асоціації учасників АТО Тарас Кузь пояснив, що всі бійці можуть прийти і стати на  чергу в Асоціації. Не  потрібно для цього входити у спілки чи асоціації.

Голова фракції ВО “Свобода” Роман Онуфріїв закликав зробити перерву і зібратися у кабінеті мера: голови фракцій, двоє представників від “Воїни України” та двоє від Міської асоціації учасників АТО. Закликав не повертатися до махновщини,  а знайти компроміс.

Після довготривалого обговорення  мер оголосив перерву  на 30 хвилин. Додамо,   що питання розглядали понад годину, а рішення так  і не  прийняли. Опісля Марцінків сказав, що питання з порядку денного вилучається. Наступного тижня будуть проведені збори, на яких зберуться голови фракцій, міський голова, мешканці і представники від усіх організацій та асоціацій.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...