Мед Атлант

У Калуші почали облаштовувати другу чергу полігону. ВІДЕО

На засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Калуської міської, що відбулася вчора, 14 березня, говорили про стан полігону твердих побутових відходів.

Про це пише МІСТО з посиланням на “Вікна. Калуш”.

На першій черзі полігону орієнтовно захоронено 500 тис. тонн відходів. Фактично ресурс першої черги вичерпався. Щодо другої черги полігону, то тут вже розчистили і підготували земельну ділянку, підвели зроблену з бетонних плит дорогу і вирили два нові чеки.

За словами керівника КП “Екосервіс” Ігоря Свистуна, за останніх чотири роки на полігоні провели великий комплекс робіт. А саме: прочистили труби, якими відводиться фільтрат, вирили нагірну канаву, де фільтрат збирається і звідти відкачується на очисні споруди. Комплекс заходів дозволив уникнути забруднення навколишнього середовища.

Цього року для полігону закуплять каток-компактор. Це, за словами Ігоря Свистуна, дозволить ущільнити сміття на першій черзі й у перспективі — провести її рекультивацію.

Начальник управління будівництва і розвитку інфраструктури Богдан Грущак на засіданні повідомив: у 2015-2018 роках у полігон твердих побутових відходів було вкладено 7,3 млн гривень. Роботи з будівництва контрольно-дезінфекційної зони вже профінансовані більш як на 60%. За його словами, минулого тижня в Калуші на полігоні була комісія, яка вивчала хід виконання робіт щодо підготовки до введення в експлуатацію другої черги полігону. І на сьогодні вона є повністю готова.

Під час обговорення питання стану пологу зупинилися і на перспективах сортування сміття. Як нагадав Ігор Свистун, у Калуші були встановлені контейнери для роздільного збору скла, картону і ПЕТ-пляшки. Однак через низьку свідомість калушан повноцінне сортування сміття на побутовому рівні не проводиться. Люди частково відсортовують лише ПЕТ-пляшку, а поліетиленові пакети, скло викидають разом з органічними відходами. Щоправда, картон і частково скло зі смітників вилучають громадяни. Частково це робиться на полігоні. За минулий рік, повідомив Ігор Свистун, підприємство вилучило і реалізувало 288 тонн відходів скла і пластику.

Пропозиції управління Держпродспоживслужби в Калуші озвучила її керівник Марічка Кучма. За її словами, потрібно вводити в експлуатацію другу чергу полігону, завершувати будівництво вагової і ванни для дезінфекції, поновити сміттєві контейнери на території міста, зокрема замінити старі, які не мають кришки та активніше, із застосуванням сучасних технологій, впроваджувати сортування сміття. Усі ці пропозиції відображені у рішення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки на надзвичайних ситуацій Калуської міської ради.

Детальніше в сюжеті “Вікна. Калуш”:

Читайте також: Сортування сміття у Франківську: куди і що здавати на переробку. ВІДЕОСЮЖЕТ.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...