Мед Атлант

Сортування сміття у Франківську: куди і що здавати на переробку. ВІДЕОСЮЖЕТ

З 1 січня 2018 року в Україні Закон зобов’язав сортувати сміття. Правка у Закон “Про відходи”, яка забороняє захоронення на полігонах непереробних побутових відходів, була внесена ще у 2012 році. Як сортують відходи в Івано-Франківську, що запровадять для того, щоб мешканці почали сортувати сміття, куди здати вторинну сировину, дізнавалися журналісти МІСТА.

На сьогодні немає жодного міста чи містечка, де би була реалізована комплексна програма сортування відходів, розповідає МІСТУ директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак. На загальнодержавному рівні не визначено концепції, як треба сортувати: на майданчиках, сортувальних лініях; на які фракції ділити.

Зараз на майданчиках міста знаходяться контейнери для пластику та скла. Також визначено порядок викидання великогабаритних та ремонтних відходів. Для них є два визначених місця: на вулицях Максимовича та Степана Бандери.

Ближче до осені у Франківську на території одного округу реалізовуватимуть пілотний проект.

На цьому окрузі ми розмістимо контейнери для роздільного збору сміття, забезпечимо вивіз й проводитимемо інформаційну компанію, – розповідає Михайло Смушак.

Також відбуватиметься співпраця із освітніми закладами міста: контейнери для роздільного збору сміття планують поставити в школах та садках.

Ми хочемо розподілити, яким чином стимулювати людей сортувати сміття. Наказати всіх неможливо. Це має бути економічна зацікавленість кожної людини. Якщо ти здаєш сортоване сміття, ти платиш одну суму, якщо ні – платиш більшу суму, – каже директор  департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою.

Минулого року відкрили сортувальну лінію, де власне досортувують сміття. Далі сировина повинна йти на вторинну переробку.

Марія Федорук, одна із засновниць ГО “SortSmart”, повідомила, що у Франківську незабаром щосуботи курсуватиме смарт-мобіль, який збиратиме вторсировину. Також до офісу організації мешканці зможуть приносити посортовані відходи: приймають папір, платик та скло. Їх слід приносити чистими, без залишків їжі.

Існує телеграм-бот, що працює за принципом маркування. Маркованим може бути не тільки пластик. Номер вказаний на упаковці, потрібно увести його у чаті. Бот розповість, що це матеріал, як його переробити, – розповіла Марія Федорук.

Детальніше у відеосюжеті МІСТА:

Читайте також: Менше сміття – краще життя: у Франківську думають, як сортувати відходи.

Викидати можна не все: у Франківську запровадять нові правила сортування сміття.

Сортування сміття в Франківську: чи дотримуються жителі міста Закону “Про відходи”.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...