Мед Атлант

Фінішна пряма передвиборчих гонок: що чекати від кандидатів в президенти

Сьогодні, 17 квітня, в Івано-Франківську оголосили результати аналізу передвиборчих програм кандидатів у президенти.

В кожного з кандидатів свій шлях руху. Багато схожого, але сказано по-різному. Вони вказують вектор, але не вказано чітко шлях руху. Всім хочеться миру. Зараз дуже важко щось передбачити. Все в певній мірі перетворилося в шоу. Дехто з виборців на даному етапі готовий навіть поступитися певними національними цінностями, щоб не голосувати за іншого кандидата,- розповідає Андрій Фендик, регіональний представник центр UA.

Передвибрчі обіцянки можуть не співпадати з тим, що кандидати будуть робити після перемоги.
Порівняно з минулими виборами, вступ до НАТО зараз підтримує більшість людей.

Це всього лише статистика завдяки якій ми наближаємось до певної точності, – коментує Фендик.

Зеленський описує свої позиції поверхнево і не дає особисто чіткого пояснення програми. Хоча б певні деталі вдалося отримати тільки після того, коли експерти особисто звернулися в штаб.

Якщо аналізувати позиції з приводу Донбасу, то Зеленський пропонує влаштувати переговори з Росією, і таким чином повернути його, але сам механізм не описаний. Порошенко ж каже, що забрані території потрібно повертати тиском на Росію, введенням миротворчих військ та нових санкцій. Все що і було, жодних нових пропозицій.

Про оборону в штабі кандидата Зеленського говорять також мало. Він пропонує обмежити роботу СБУ. Порошенко ж пропонує збільшити вплив СБУ.

Ветор руху країни до ЄС чи НАТО фактично також збігається. Ніхто не каже про чітке об’єднання з тими чи іншими країнами, але ніхто також і не виключає цієї можливості. Порошенко розповідає про продовження Євроінтеграції та план вступу в НАТО в 2023 році, а Зеленський пропонує вступити в НАТО тільки за підсумками всенаціонального референдуму.

З приводу децентралізації, механізм якої вже запущено у всіх областях України, Зеленський пропонує підвищити заробітну плату посадовцям, але знову ж таки не каже, як саме він планує це робити. У своїй програмі він спирається більше на природоохоронну складову, а Порошенко на національну. Про гендерну рівність не говорить жоден кандидат не говорить майже нічого нового.

В соціально-економічній сфері обидва кандидати говорять про медичне страхування. Порошенко пропонує продовжувати медичну реформу, яку він вже започаткував. Також він пропонує збільшення оплати праці викладачам. Володимир Зеленський каже, що нам потрібно використовувати більше власних ресурсів, а Порошенко наполягає на збільшенні енергоефективності. Також Зеленський пропонує накопичувальну систему пенсій, яка може переходити в спадок.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...