Мед Атлант

У Делятині реалізовують проект із відновлення кептарів та вишиванок

Делятинська ОТГ виграла проєкт у конкурсі ініціатив карпатських громад із відновлення кептарів та вишиванок місцевого типу.

На його реалізацію в обласній раді вже виділили 250 тисяч гривень. Проєкт написано спільно з фахівцями Агенцією розвитку ОТГ Прикарпаття, а його основна мета – розвиток історико-культурного туризму у громаді.

До речі, у дослідженнях відомого місцевого дослідника та краєзнавця Михайла Клапчука свого часу було  зібрано чималий перелік відомостей про традиції, звичаї та побут Делятинщини. У них, зокрема, детально описані вишивки та кептар Делятинського типу.

У Краєзнавчому музеї Делятина зберігається автентичний кептар, який вражає своєю красою. Це мистецький витвір народних умільців. На жаль, більше кептарів не було знайдено. Тому це, власне, й стало імпульсом для  ідеї поновлення роботи щодо відновлення кептарів та вишиванок. У такий спосіб плануємо популяризувати історико-культурну спадщину ОТГ, а також забезпечити чималий економічний ефект від цієї діяльності, — зазначила секретар ради ОТГ Віра Кухтарук.

За її словами, Делятинською селищною радою ОТГ буде організовано творчу групу з представників громади, креативної молоді, учасників творчих колективів для розробки лекал пошиття сценічних костюмів.

Кращі пропозиції будуть відібрані – та наданні виконавцям для їх реалізації. Роботу по вишиванню сорочок планується замовити у місцевих вишивальниць, що дасть можливість покращити матеріальне становище місцевих майстринь. Для виготовлення кептарів залучимо народну майстриню з Верховинщини, — підкреслила Віра Кухтарук, додаючи, що у рамках проекту планують виготовити вісім кептарів та вишити 20 сорочок.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...