Мед Атлант

“Кожного пацієнта розглядаємо, як потенційно “ковідного”: медичний директор Калуської ЦРЛ підсумували перший місяць боротьби з COVID-19 у лікарні

Вчора, 23 квітня, минув рівно один місяць від того дня, коли в Калуську ЦРЛ госпіталізували першого пацієнта, якому лабораторно підтвердили коронавірусну хворобу.

Про це у соціальній мережі фейсбук розповіла Наталія Кінаш, медичний директор зі стаціонарної допомоги КНП “Калуська ЦРЛ”. У дописі вона підсумувала перший місяць боротьби з коронавірусом в лікувальному закладі.

Сьогодні в списку госпіталізованих з підозрою на ускладнений COVID 19 вже 42 пацієнти. Лабораторно діагноз підтвердили 28 пацієнтам, заперечили 5, очікують результату 9. Важку форму вірусно – бектеріальної пневмонії з лікуванням в реанімаційному відділенні мав 21 пацієнт: з них 13 з покращенням переведено в пульмонологічне відділення. На жаль, 6 пацієнтів ми втратили ( 2 жінки та 4 чоловіки). Наймолодшому було 39 років, найстаршому 83, – підсумовує пані Наталія.

 Вона також зазначає, що медики зустрілись з різноманітними проявами: від бурхливої стійкої температурної реакції з швидким проявами дихальної недостатності – до позитивного ПЛР у жінки, яку скерували на госпіталізацію з декомпенсацією цукрового діабету і повною відсутністю респіраторних проявів.

І тільки ретельно зібраний анамнез (субфебрильна температура 2-3- дні тому) дозволив запідозрити “ковід”, що підтвердив швидкий тест, а згодом ПЛР, – пояснює директорка.

Вона зазначає, що тепер перше, що робить працівник приймального відділення – це кожному міряє температуру, не дивлячись на діагноз в направленні сімейного чи “швидкої”.

І кожного пацієнта розглядаємо, як потенційно “ковідного”. Краще перестрахуватись, – пише вона.

Пані Наталія додає, що в практиці мають і безсимптомне “носійство” у працівників.

Я вже не кажу про те, що, напевно, кожен працівник, хто працює з “ковідними” і не тільки, познаходив у себе схожі симптоми одно-двомісячної давності – це вже психосоматика. Нагадує студентів, які починають вчити пропедевтику. Але, думаю, що частина з нас вже перенесли цю недугу в легкій формі, – зазначає вона.

Вона наголошує, що медики працюють, набираються досвіду.

Минув вже перший страх. Більшість адаптувалась до роботи в нових умовах. Сумно, що у 29 медичних працівників ЗОЗ міста та району підтвердили позитивний ПЛР(них – 15 наших, ЦРЛівські). Ще 46 очікують результатів обстежень, – пише жінка.

Пані Наталія пише, що пишається своїм колективом. Однак відзначає, що були поодинокі випадки “дизертирства”. Але ключові відділи – реанімація та пульмонологія показали себе монолітними дружніми колективами

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...