Мед Атлант

#ФранківщинаТуристична: ТОП-10 місць Косівщини, які варто відвідати

Франківщина завжди славилась неймовірними краєвидами та пейзажами. Журналісти “МІСТА” вирішили дізнатися про красиві місця нашої області в різних районах. Почнемо з Косівщини.

Косів – місто в Івано-Франківській області та районний центр Косівського району, розташоване біля підніжжя Українських Карпат, вважається одним із центрів Гуцульщини. У 2001 році отримав статус історичного міста, а у 2004 новий статус – місто-курорт.

Справді, туристам тут подобається, бо є на що подивитися. Ось, до прикладу, оглядовий майданчик міста. Його облаштували у 2018 році, але він вже став улюбленим місцем косівчан та гостей міста. З майданчику відкривається краєвид на річку Рибницю та лісові пейзажі. В межах річки Рибниці розкинувся водоспад Косівський Гук.

Маршрут: Дорога лежить через адміністративний торговий центр міста – майдан Незалежності – до с. Город. Оглядовий майданчик на повороті біля ресторану “Водограй”.

Фото: Василь Рак

Водоспад Косівський Гук розташований на річці Рибниця в межах міста. Зовсім невисокий, у місці перетину стійких скельних порід утворюються мальовничі каскади, загальна висота яких приблизно 2,5 м, але це не заважає туристам вважати Гук одним з улюблених місць відпочинку в Косові.

Маршрут: Знаходиться по іншу сторону оглядового майданчика. Дорога лежить через вулицю Незалежності та вулицю Над Гуком

Фото: Андрій Близнюк

Гора Михалкова. Це найвища вершина гір, що оточують півколом місто Косів. Висота гори – 812 м. над рівнем моря. У 1975 році там заснували канатно-бугельний витяг, довжина якого 900 м., а гірськолижної траси 1200 м.

Маршрут: Підйом на гору розпочинається вулицею Дружби (об’їзна дорога), а далі Підгірською.


Гора Острий, або ще її називають Остра, розташована на межі міста Косів та села Город. Висота – 584 метри, ліворуч вершина омивається річкою Рибницею. Це одне з улюблених місць косівчан, сюди приходять щоб помилуватися краєвидами навколо.

Маршрут: Добратися можна через вул. Івана Франка, по дорозі буде видно гору. Далі йти за стежиною.

Краєвид з гори Острий, Фото: Наталія Шишельницька

Замкова гора. Розташована в центрі міста з висотою 450 метрів над рівнем моря. З вершини гори відкривається панорама на місто та прилеглі села. Тутешні зазвичай називають її міською горою. Неподалік – парк та пам’ятник євреям жертвам фашизму.

Маршрут: гора знаходиться в центрі міста, над майданом Незалежності. Маршрут лежить через вулицю Незалежності та вул. Стефаника.


Гора Сопка, або інша назва – Стіжки – знаходиться недалеко від центру міста. Верхи Стіжків сягають 620 метрів, а з вершини відкривається панорама на місто.

Маршрут: Найвідоміша та найшвидша дорога — це рухатися з Косова вулицею над Гуком до туристичного комплексу «Байка». Звідти, під гору біжить лісова дорога, яка виведе нас на роздоріжжя. Далі повернути праворуч до гори Стіжки.

Краєвид з гори Михалкова на гору Сопка, Фото: Василь Рак

Сокільський хребет – скелясте урвище, що розташоване між селами Тюдів та Великий Рожин Косівського району. Висота скель 100 метрів, а довжина сягає 250 м. Недалеко знаходиться річка Черемош.

Маршрут: Проходить через гуцульське село Бабин, звідки грунтовою дорогою піднімається до Сокільських скель на однойменному хребті.

Фото: Іван Васильович

Водоспад Сикавка – водоспад, що розташований біля Сокільських скель – також між селами Тюдів та Великий Рожин. Це досить популярний серед туристів маршрут.

Маршрут: Добратися можна через трасу через P62/Т2601.

Фото: Іван Васильович

Шепітський Гук – ще один водоспад наших Карпат. Розташований в межах Косівського району поблизу села Шепіт. Водоспад утворений з двох каскадів, його висота – 5 м.

Маршрут: Знаходиться біля с. Шепіт Косівського району, найшвидший маршрут лежить через трасу Р24.

Фото: Світлана Матійчук

Кичера – гора в Косівському районі висотою 567, 4 м. На її вершині відкривається кругова панорама на Покутсько-Буковинські Карпати та сусідні села.

Маршрут: Проходить по території м. Косів та с. Вербовець Косівського району. Орієнтиром служить  капличка на вершині “Пістинського горба”.

*Матеріал створений за допомоги косівського гіда Тараса Пасимка.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...