Мед Атлант

Жителі Рожнятівщини перекрили дорогу – вимагають ремонту шляху “Калуш-Осмолода”. ФОТО

Сьогодні, 22 вересня, у селі Креховичі більше 50 жителів Рожнятівщини перекрили дорогу. Люди вимагають ремонту шляху “Калуш-Осмолода” на ділянках “Зелений Яр-Красне” і “Креховичі-Дзвиняч”, що йде через село Рівня. Акція протесту тривала більше чотирьох годин.

У руках протестувальники тримають плакати з написами “30 років без дороги. Скільки ще?”, “Вимагаємо ремонту дороги Зелений Яр-Красне”, “Вимагаємо ремонту дороги Креховичі-Дзвиняч”, “Влада нас не чує, тому ми тут”.

Розпочали перекриття дороги о 8 год. Люди приблизно 30 хвилин рухаються по пішохідному переході, а наступні 10 хвилин пропускають транспорт. Поза чергою – люди, які потребують медичної допомоги. Також пропускали людей, які їхали цією дорогою на похорон.

За словами протестувальників, на ремонт чекають уже 30 років. Постійно оббивають пороги чиновницьких кабінетів з запитами і проханнями, але влада їх не чує.
“Дорога у жахливому стані, люди без транспортного сполучення. До Рожнятова на роботу люди з нашого села добираються через сусідній Перегінськ. Ремонт дороги Креховичі-Дзвиняч для нас дуже важливе питання. Шкода, що влада не хоче нас почути і зрозуміти, що тут також живуть люди”, – каже житель села Рівня Ярослав Шевчук.

До протестувальників приїхали представники Івано-Франківської облдержадміністрації. Чиновники і мітингувальники спілкувалися понад годину.

Очільник ДП “Дороги Прикарпаття” Андрій Сазонов повідомив людям, що капітальний ремонт доріг завершать не раніше 2023 року. На це потрібно 1 мільярд гривень.

Це є дві дороги. Одна протяжністю 46 кілометрів “Креховичі- Дзвиняч” і “Калуш-Осмолода” протяжністю 60 кілометрів. Проєктно-кошторисна документація складається з двох проєктів і становить десь 500 мільйонів. На “Калуш-Осмолода” уже проведено тендер і є переможець. – розповідає Сазонов. – З Калуської сторони уже розпочали роботи і дійшли до закінчення села Зелений Яр. Далі – Камінь, Вербівка, Красне.

Така відповідь не влаштувала місцевих жителів і воно продовжили перекривати дорогу на двох пішохідних переходах. По обидва напрямки, де триває перекриття, утворилися кількасотметрові затори. Не усі водії підтримують таку акцію. Вони намагаються проїхати, не чекаючи перерви.

Люди скаржаться, що відмінили рейсові автобуси. Шофери не хочуть їздити цими дорогами, бо можуть поламати власний транспорт.

Минулого року було 3 рейси: “Калуш-Красне”, Рожнятів-Красне” і “Рожнятів – Івано-Франківськ” через наше село. Водії цими дорогами гроблять автобуси, використовують багато палива і ці рейси стають нерентабельними. Ми фактично півроку були без сполучення. Тепер перед виборами нам дали автобус “Рожнятів – Івано-Франківськ”. Ми так розуміємо, що це тимчасово, бо водій буса з нашого села і в нього якраз відпустка на роботі і він почав їздити цим рейсом. А далі невідомо, що буде”, – говорить житель села Василь Томич.
Чоловік також розповідає, що у селі був випадок, коли через погану дорогу швидка не встигла приїхати до хворого і він помер.
Громадська діячка Євгенія Бардяк разом із активістами ще у 2018 році зібрали понад 600 підписів мешканців під зверненнями до чиновників. Також тоді відзняли та розмістили у соцмережі відеоролик, де діти разом з батьками закликали владу відремонтувати автошляхи.
Діти просили у влади не руйнувати їх майбутнє. Тоді це відео набрало дуже багато поширень та переглядів, але результату від влади не було. Також люди добираються на роботу пішки по 5-7 кілометрів, я вважаю, що це не нормально. Якби ситуація з дорогами покращилась, можна було б говорити про туристичні маршрути, а це додаткові надходження до місцевого бюджету, – розповідає Євгенія Бардяк.
За її словами, недавно на початку сполучення “Калуш-Осмолода” постелили новий асфальт, але до сіл Камінь, Петранка, Вербівка, Красне техніка так і не дійшла.

Врешті-решт жителі Рожнятівщини погодилися припинити перекриття дороги. Протестувальники та представники влади домовилися, що 25 вересня на сесії облради депутати розглянуть питання  про спрямування додаткових коштів на ремонт доріг “Калуш-Осмолода” на ділянках “Зелений Яр-Красне” і “Креховичі-Дзвиняч”. На засідання приїдуть і самі протестувальники.

Якщо вимоги жителів Рожнятівщини не виконають, то люди обіцяють знову вийти на перекриття дороги через два тижні.

За порядком стежили 19 працівників поліції. Також з метою інформування та для об’їзду виставлено три пости : один у селі Голинь Калуського району, другий – у місті Долина, третій – в селищі Рожнятів.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...