Мед Атлант

У Франківську відреставрували двері, які пережили дві Світові війни. ФОТО / ВІДЕО

В Івано-Франківську пам’ятці архітектури, розташованої  на вулиці Бачинського, повернули відреставровані двері. Як майстрам вдалося дати нове життя старим дверям, що потрібно для правильної та вдалої реставрації дерев’яних дверей, дізнавалося МІСТО.

Нещодавно у пам’ятку архітектури на вулиці Бачинського, 2 повернули оновлені двері. Їх відреставрували за кошти міського бюджету з ініціативи департаменту містобудування та архітектури. Минулого року, до слова,  пам’ятки архітектури отримали 11 відреставрованих дверей.

Будинок на вулиці Бачинського,2, звідки зняли пару дверей, збудував єврейський купець Марк Ландау ще до Першої світової війни.

Тоді це була житлова кам’яниця, перші поверхи займали комерційні заклади, розповідає начальник відділу з питань охорони культурної спадщини Володимир Ідак. Будинок цікавий тим, що має два під’їзди, кожен має різні двері.

«Можемо стверджувати, що ці двері – давніші. Саме такий декор для того періоду. Так виглядає, що коли будували кам’яницю, тут були, мабуть, однакові двері», – міркує Ідак.

Як виявилося, складніший і довший процес за реставрацію – виготовлення документації, проведення експертизи, оголошення закупівлі.

Двері відреставрували у майстерні Нікіти Бєлоножкіна. Ці ж майстри виконали двері на вулиці Шевченка 13 / 53, а зараз працюють над дверима з пам’ятки архітектури на вулиці Бачинського, 3.

Спершу майстрам здалося, що реставрувати двері на Бачинського, 2 буде нескладно, розповідає  майстер Нікіта Бєлоножкін. З них зняли три шари фарби, а під ними знайшли багато цвяхів. Майстри вирішили їх позабивати глибше, де це можливо. Деякі елементи декору не збереглися, тож їх доробили.

Пошкоджені місця заробили терпугою з клеєм.

«Терпугу використовуємо, бо вона набагато твердіша, ніж шпаклівка. Вона ніколи не потріскає, не вилетить», – пояснює Нікіта.

Автентичну металеву фурнітуру зберегли, відчистили, а старі шурупи замінили.

Двері шліфували четверо майстрів кілька днів. Більше тижня витратили на підготовку до фарбування. По тижню зайняло нанесення олії й декор з монтажем.

Майстри слідкували, аби у дверей зберігся функціонал – адже вони повинні відчинятися та зачинятися, всі замки, завіси повинні працювати.

«Коли кодовий замок знімається (його тут теж зняли – ред.), його місце заробляємо вставкою й за фотографією шукаємо, якою ж була дверна ручка. Тут замок – звичайний, врізний, під циліндр. Двері зачиняються на ключ», – зазначає майстер.

Кодовий замок зняли.

Замість кодового замка вставили ручку. 

Нікіта зацікавився реставрацією кілька років тому. Його батько, який займався столярством, залучав його до справи з підліткового віку. Втім, Нікіта ніколи не вчився на столяра, у батьковій майстерні він або фарбував, або шліфував двері. Реставрацією вони почали займатися тоді, коли їх попросили відреставрувати понищені двері.

«Я їх власноручно помалював та відшліфував. Зрозумів, що реставрація – це цікаво. Цим займаємося близько чотирьох років. Найцікавіше – бачити до і після. Буває, що привозять дуже страшні двері, тоді ми робимо вставки, замінюємо деталі, які зігнили», – розповідає Нікіта.

Реставрація дерев’яних дверей має свої особливості.

Спершу оцінюють стан дверей – які деталі потрібно замінити, виправити. Далі їх демонтовують. У майстерні двері ще раз оглядають, роблять заміри. Обов’язково знімають фарбу і лише після цього знімають кодові замки, вставляють при потребі елементи, заробляють дірки. Якщо немає шашелю, застосовують антисептик, який покращує стан деревини.

Так відбувається шліфування.

Місця, пошкоджені шашелем, акуратно витирають «хімією», інакше живі короїди і далі псуватимуть двері. Опісля двері покривають олією, підтоновують, і насамкінець наносять олію-віск, що захищає від механічних пошкоджень та опадів. Останні штрихи, допрацювання – безпосередньо на місці.

«Підготовка до фарбування займає тиждень – півтора. Це довгий процес, бо є різьба, заміна елементів на такі, які були раніше. А фарбування триває два дні, потім ще два дні чекаємо, аби олія підсохла. Коли двері помальовані, дивимося, яка вийшла картинка. Можливо, треба щось поправити пензликом. Ще тиждень займає монтаж», – розповідає Нікіта.

Не всі елементи декору збереглися.

Майстер каже, коли привезли двері на місце і встановили – це ще не кінець. Бо ще потрібно декорувати. «Ми дивимося, яка загалом виглядають двері. Можливо, щось треба замінити, підрізати. У нас так: як покладемо двері, кажуть, ви то чи інше не зробили. Але чекайте – двері поклали, потрібен час на декор», – зауважує майстер.

Тепер нові двері стали ще однією окрасою Івано-Франківська.

Читайте також: Як у Франківську відреставрували модерні двері часів Польщі. ВІДЕО.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...