Мед Атлант

Понад 36 тисяч прикарпатців офіційно працевлаштувалися від початку року

До податкової служби області впродовж неповних п’яти місяців надійшло 36,1 тисяч повідомлень від роботодавців Івано-Франківщини про прийняття на роботу найманих осіб. Такі дані під час брифінгу оприлюднила начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик

Зазначена цифра свідчать про те, що бізнесактивність регіону, незважаючи на те, що область перебувала доволі тривалий час в червоній карантинній зоні, вдалося не лише втримати, а й дещо наростити, адже торік за 5 місяців року офіційно працевлаштувалося 34,8 тисяч осіб. Посадовець також нагадала працедавцям, що вони зобов’язані повідомляти органи ДПС про прийняття ними на роботу працівників, подавши відповідне повідомлення за встановленою формою.
За неподання чи несвоєчасне подання такої звітності передбачено штраф у розмірі мінімальної заробітної плати. На сьогодні вона становить 6 тисяч гривень. Очільниця податкової служби також наголосила роботодавцям на необхідності дотримання ними трудового та податкового законодавства, та нагадала, що за порушення їх норм передбачена адміністративна та дисциплінарна відповідальність.
Одним з найпоширеніших порушень трудового законодавства Ірина Столярик називає нелегальні трудові відносини. Тож для їх викорінення податковою службою проводиться комплекс заходів – від інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо неприпустимості допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин, заслуховувань керівників, які виплачують заробітну плату нижче мінімально-встановленого розміру до контрольно-перевірочних заходів.
На переконання Ірини Столярик, ‘’тінізація праці” є вкрай негативним та деструктивним економічним явищем:
В даному випадку, потерпають як самі працівники, через позбавлення соціальних гарантій та прав, так і територіальні громади, бюджети яких не доотримують податкові надходження, такі необхідні для розвитку громади. Саме тому детінізація ринку праці повинна бути пріоритетним завданням не лише для податкової служби, а й для усіх свідомих громадян, які дбають про добробут свого міста, села чи селища. Загалом, явище тіньових трудових відносин, в кінцевому, є пасткою й для самих порушників. Адже економічний занепад громади неминуче призведе до трудової міграції, та як наслідок, унеможливить розвиток будь-якого бізнесу.
Детально зупинилася керівник податкової й на такій поширеній практиці порушень, як підміна офіційних трудових відносин реєстрацію найманого працівника підприємцем. Проте перед тим, як погодитися на такі умови, слід пам’ятати, що роботодавець, в даному випадку, діє не в інтересах найманого працівника, а намагається отримати особистий зиск – у такий спосіб, він зменшує для себе сплату податків та знімає з себе відповідальність за безпеку праці працівника, оскільки, згідно з чинним законодавством, ФОП самостійно провадить підприємницьку діяльність, а отже й сам несе відповідальність за усі дії та ризики. Окрім того, процедура ліквідації ФОПа також cтане обов’язком працівника. Тож доволі часто після завершення такого “працевлаштування” у громадян виникають ще й податкові борги.
Наостанок, Ірина Столярик, вкотре нагадала громадянам, що офіційні трудові відносини для працівника є гарантією соціальних виплат у випадку втрати ним працездатності або ж нещасного випадку, також щорічної оплачуваної відпустки, та підставою для нарахування трудового стажу для отримання пенсійних виплат.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...