Мед Атлант

Мова об’єднує: у ПНУ провели Радіодиктант національної єдності

Цьогоріч Радіодиктант національної єдності українці вперше пишуть 27 жовтня.  У Прикарпатському університеті імені Василя Стефаника цей флешмоб зібрав студентів, викладачів, відомих прикарпатців та мешканців міста. 

Вже 23 рік поспіль українці згуртовуються, щоб не тільки перевірити власні знання, але й відчути єднання. За словами організаторки  Ольги Деркачової, написання радіодиктанту є дуже важливою подією, адже українці об’єднуються.

“Ми проводимо в Прикарпатському цей проєкт від 2016 року і він проходить у найрізноманітніших форматах. Як диктував час – так ми і підлаштовувались. Ми писали повністю онлайн, у змішаному форматі, наживо. Цього року в нас знову змішаний формат.”

Щороку до написання диктанту долучається різна кількість людей –  письменники, політики, мистецькі діячі та багато інших, адже двері університету відчинені для всіх.  Цьогоріч диктував диктант франківський актор Олексій Гнатковський.

“Мова об’єднує. Це позитивна ініціатива, тому помилятися не страшно. Цей диктант не про помилки, він про єдність, про розуміння того, що ми можемо об’єднатися навколо гарної ідеї. У ці часи це також і про віру в нас”, – Ольга Деркачова.

До національного радіодиктанту приєднався також і директор, художній керівник Івано-Франківського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Івана Франка Ростислав Держипільський. До диктанту у нього не було багато часу готуватися, проте він впевнений у своїх знаннях.

“Не було часу готуватися, але школа мені дала хороші знання. Звичайно, трішки хвилююсь. Але спіймав себе на думці, що хвилююсь також і за Олексія Гнатковського, тому що це наш актор, це мій друг, а також випускник Прикарпатського. Проте одна з найбільших переваг акторів це те, що вони можуть пережити різні професії. От сьогодні Олексій буде вчителем,  який буде диктувати для цілої країни диктант. Це велика відповідальність, як для нього, так і для нас. Ну, і відповідно велика честь”, – зазначив Ростислав Держипільський.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...