Мед Атлант

Придатний чи непридатний. Як самостійно визначити ступінь придатності. Три поради юриста

4 травня 2024 р. почало діяти оновлене Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ. Воно поширюється на військовослужбовців, членів їх сімей, призовників, військовозобов’язаних та резервістів. А статус «обмежено придатний» взагалі скасували.

Якщо раніше такий статус залежав від індивідуальної оцінки лікаря, то тепер медики військово-лікарської комісії (ВЛК) мають критерії, за якими можна віднести військовозобов’язаного до придатного чи непридатного до служби.

Кожного чоловіка мають оглянути: хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог. А за медичними показаннями можуть підключити лікарів інших спеціальностей.

Разом з івано-франківською адвокаткою Тетяною ВОЙЦЕХОВСЬКОЮ «МІСТО» розбиралося у змінах.

  1. Якщо скасували статус «обмежено придатний», то ви тепер придатний чи непридатний?

Скасування статусу «обмежено придатний» не означає автоматичного переходу ні в статус придатний, ні в статус непридатний. Для цього законодавець надав час — до 4 лютого 2025 року всім громадянам визнаних «обмежено придатними» повторно пройти військово- лікарську комісію.

У воєнний час під час мобілізації відстрочка від призову за станом здоров’я надається військовозобов’язаному  на  строк від одного до шести місяців. Раніше було від двох до шести місяців.

За результатами проходження ВЛК чоловік може отримати такі висновки:

— Придатні; придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ — вищих військових навчальних закладах, навчальних центрах, закладах/установах, медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони. Це стосується помірних порушень функцій здоров’я.

— Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку — це стосується значних порушень функцій; непридатні тимчасово, наприклад, після перенесення хронічних хвороб, після хірургічного втручання; непридатні з переоглядом через 6-12 місяців 

  1. Як можна самостійно визначити ступінь придатності?

Щоб самостійно визначити ступінь придатності, вам необхідно відкрити Наказ № 402, яким затверджено Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України, і перейти вниз до додатків.

Відкриваєте Додаток № 1 — розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, служби у військовому резерві. Шукаєте діагноз,  наприклад, гонартроз чи просто артроз, дивитеся відразу, яка стаття в колонці ліворуч, у цьому випадку — Стаття 61.

Переходите до Додатка № 2. Це Пояснення щодо застосування статей, які зазначено в Додатку № 1. Тут шукаєте Статтю 61. І бачите детальний опис захворювання, і дивитеся, які у вас порушення, відповідно розумієте, чи придатні ви до військової служби.

  1. На які зміни необхідно звернути увагу при оскарженні постанови ВЛК?

Штатні ВЛК перевіряють відповідність діагнозів, які поставили позаштатні ВЛК на підставі доданих до звернення оригіналів медичних документів або належним чином завірених їх копій. Також перевіряють медичні записи та висновки у відповідних реєстрах. Наприклад, раніше можна було до скарги додавати прості копії медичних документів, тепер закон вимагає оригінал або належним чином завірені копії.

Рішення щодо контрольного обстеження та медичного огляду ВЛК є обов’язковим до виконання в місячний термін з дати прийняття.

У разі визнання звернення або скарги необгрунтованими вони у місячний строк повертаються заявнику із роз’ясненнями.

Направлення на контрольне обстеження і медичний огляд відбувається в інший заклад охорони здоров’я, ніж той, постанова, якого оскаржується.

Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації на особливий період дійсна протягом одного року з дня закінчення медичного огляду.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...