Мед Атлант

Кабмін планує передати ліси у приватні руки

Стратегія реформування лісового господарства на період до 2022 року, яку днями затвердив Кабмін, – доволі суперечлива. Уряд ліквідовуватиме всі державні лісогосподарські підприємства й створюватиме суб’єкти господарювання з корпоративними правами, фактично – акціонерні компанії. Простіше кажучи, ліс планують передати в приватні руки.

Про це пише в статті у газеті “Експрес” Володимир БОРЕЙКО, директор Київського еколого-культурного центру.

Уряд не приховує: вирубування деревини планують наростити. У стратегії зазначено, що потенційні запаси й можливості українських лісів великі та повністю не використовуються.

Враховуючи збільшення площі зрілих і перезрілих насаджень у лісах України, найближчими роками об’єктивним вважається збільшення норми заготівлі деревини, – пишуть чиновники.

Але це – неправда. Загальна площа лісів у державах Європейського Союзу становить 43% усієї території, тоді як в Україні – лише 15,9%! Це при тому, що лісистість, нижча за 20% вважається критично низькою. За цим показником, до речі, наша держава посідає останнє місце в Європі. Передача лісів у руки суб’єктам господарювання ситуацію лише погіршить.

Лісгоспи ж займалися не лише вирубуванням дерев, але й новими насадженнями, виконували контрольну функцію. Лісники, хоч і, будемо відверті, не без труднощів, складали протоколи на бракон’єрів, які вирубували деревину та стріляли дичину. А хто цим займатиметься після реформування? Якщо це будуть акціонерні компанії, то вони тільки рубатимуть, а саджати новий ліс не захочуть. На насадженнях грошей не заробиш. А що буде через сто років, їх вже не хвилює. На мій погляд, це дуже антиекологічно. І ця урядова концепція реформування лісового господарства задовольняє тільки бізнес. Натомість ніхто не дбатиме про ліс.

Варто зазначити, що деякі країни декілька років тому віддали свої ліси в руки господарським суб’єктам. Це, до прикладу, зробили Грузія, Румунія та Росія. У результаті ці країни стали різко “лисіти”. Супутникові зйомки румунської частини Карпат неприємно вражають: дерев там майже не залишилося. Тепер Румунія думає, як виправити помилку. Вона вже на шляху запровадження мораторію на вирубування лісів. Тому не розумію, навіщо нам орієнтуватися на поганий приклад.

Якщо ж подивитися на успішні, розвинені країни, то там лісами переважно управляє держава. До прикладу, у США – Державна служба лісів. Аналогічні структури діють і в Німеччині, Швеції, Фінляндії та інших провідних європейських державах. Як варіант, у деяких країнах приватникам дають заробити, але дуже обережно. До прикладу, держава вирішила, що певний шмат лісу можна вирубати і для виконання робіт залучила господарську компанію. Повністю ліс віддавати в руки “приватникам” не можна, бо його знищать. Ліс – це не склад дров. Це – ціла екосистема, яка має величезну цінність для клімату, екологічного різноманіття, рекреації.

Це ж навіть більше, аніж природні копалини на кшталт вугілля чи нафти. І зважаючи на теперішній стан лісів, на те, що останніми роками вони кардинально поріділи, нам потрібно на декілька десятиліть взагалі мінімізувати вирубку, а не думати, як вигідно заробити на залишках зелених насаджень. Треба дивитися на перспективу, зважати на далекоглядні наслідки. До прикладу, очевидно, що саме вирубування – причина зростання частоти повеней у Карпатах. І на ліквідацію їх наслідків також потрібно чимало державних коштів. Та й про чистоту повітря слід дбати, про те, щоб і наші діти мали де відпочити й грибів та ягід позбирати.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...