Мед Атлант

В Івано-Франківську дитячу лікарню передали обладнання для передчасно народжених дітей. ФОТО

Учора, 19 лютого, в Івано-Франківську обласну дитячу клінічну лікарню передали обладнання для допомоги передчасно народженим малюкам.

Офіційна передача благодійної допомоги на загальну суму 100 тис гривень відбулася 19 лютого в обласній дитячій лікарні. Місцеві лікарі і їх маленькі пацієнти отримали два апарати фототерапії народжених та пульсоксиметр для вимірювання рівня кисню в крові. Це дозволило збільшити можливості відділення, яке за рік роботи рятує життя понад 300 малятам з усієї області з вагою при народженні від 500г.

Для кожної мами важливо вміти визначати основні симптоми хвороб, які можуть проявитися вдома, для того, щоб надати дитині першу допомогу. Але боротьба за життя починається вже тут, у стінах відділення, за допомогою професійних лікарів та сучасного медичного обладнання. 80% з передчасно народжених дітей поступає до нас у тяжкому стані. Без спеціального догляду та лікування у таких діток фактично майже немає шансів дібрати вагу та вижити, а у зв’язку з критично низьким фінансуванням медустанов лікарня оснащена далеко не усім необхідним для підтримки життя цих малят, – поділилася заступник головного лікаря Лідія Матвіїв.

Зазначимо, щороку 15 млн дітей у світі народжуються раніше терміну, а в Україні – близько 20 тис. Ускладнення в результаті передчасних пологів є основною причиною смерті дітей у віці до 5 років.

Діти, що народились після 32 тижня вагітності без ускладнень, можуть спостерігатися разом з мамами в післяпологових палатах або вдома.  Діти ж, що народилися до 32 тижня вагітності, мають великий ризик розвитку серйозних ускладнень і у них часто виникають проблеми з температурним контролем, диханням і годуванням. Тому передчасно народжені діти потребують особливого догляду в умовах стаціонару.

Щоб зберегти здоров’я і навіть життя дитині, народженій передчасно, необхідно сучасне обладнання.  В спеціальному інкубаторі дитина знаходиться в умовах, максимально наближених до утроби матері. У ньому підтримується належна температура та вологість. Також такі діти часто потребують підключення до камери, яка слугує для них замінником органів дихання. Пристрій управління життєво важливими органами показує частоту серцевих скорочень, дихання, насичення крові киснем, кров’яний тиск.  Він запобігає серцевої і дихальної аритмії і зупинці дихання. Для забезпечення харчування передчасно народженої дитини використовується спеціальний апарат, адже спочатку поживні речовини можуть вводитись внутрішньовенно.

Нагадаємо, держава надаватиме грошові виплати прикарпатцям, чиї діти тяжко хворіють.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...