Мед Атлант

Через “євробляхи” держбюджет України недоотримав більше 15 мільярдів гривень

На українській митниці в 2017 році було оформлено 80,5 тис. нових автомобілів, що на 27% більше, ніж за 2016 рік, і 72,9 тис. вживаних автомобілів, а це своєю чергою втричі більше, ніж попереднього року. Такі дані оприлюднила Державна фіскальна служба.

Аналітики «Слова і Діла» вирішили підрахувати, скільки коштів не надійшло до держбюджету від нерозмитнених автівок у 2017 році та що можна було б придбати на ці гроші.

За повною митною ставкою було ввезено лише 3,4 тис. старих іномаркок, а за пільговим акцизом в Україну потрапило 69,5 тис. вживаних авто. Сума сплачених податків до держбюджету від розмитнення нових авто склала 15,8 млрд грн, а від вживаних іномарок – лише 5,5 млрд грн. Загальна сума мита склала 21,3 млрд грн.

Середня сума надходжень до держбюджету від розмитнення однієї новенької автівки складає 196,3 тис. грн, а від вживаної – 75,4 тис. грн. За офіційними даними ДФС, у січні 2018 року в Україні налічувалося понад 246,4 тис. іномарок з іноземною реєстрацією з порушенням терміну перебування.

Якщо кількість так званих «євроблях» із порушенням терміну перебування (246,4 тис.) помножити на середню суму надходжень від розмитнення однієї вживаної автівки (75,446 грн), то виходить кругленьку сума в понад 18,5 млрд грн. Саме стільки недоотримав держбюджет України від ввезення нерозмитнених іномарок в Україну.

Аналітики підрахували, що на цю суму можна придбати 527 протитанкових ракетних комплексів Javelin (вартість одного комплексу Javelin у комплекті з шістьма ракетами складає близько $1,3 млн). Або побудувати 1 тис. 162 км доріг, якщо врахувати, що середня вартість будівництва 1 км асфальтової дороги в 2017 році становила 15-17 млн грн. Принаймні такі цифри озвучував міністр інфраструктури Омелян. А ще на 18,5 млрд грн можна виплатити додаткову мінімальну пенсію майже 13,5 млн пенсіонерів. Але ці 18,5 млрд грн так і не надійшли до бюджету.

Коли у вересні 2017 року водії іномарок на єврономерах заблокували центр столиці та вимагали вирішення проблеми розмитнення вживаних авто з Європи, їм пообіцяли, що невдовзі запровадять легальний перехід на українські номери вже ввезеним в Україу легковим авто з іноземною реєстрацією й це обійдеться десь у 1,4 тис. євро. Про це повідомила голова комітету Верховної Ради України з питань податкової і митної політики, народний депутат від БПП Ніна Южаніна, пообіцявши внести зміни до Податкового, Митного та Бюджетного кодексів.

Коли ми порахували, це абсолютно невеликі суми сплати митних платежів. Категорія до 2200 сантиметрів кубічних, 2-га категорія автомобілів, це в районі 1 тисячі євро. Наступна категорія – 1,2-1,4 тисячі євро, – заявила вона.

Южаніна повідомила, що це рішення стосується авто на іноземних номерах як пізніше 2010 року випуску, так і пізніше 2000 року. Але відтоді нічого не змінилося.

Нагадаємо, що з 1 січня 2018 року розмитнення авто в Україні трохи подешевшало для окремих категорій автомобілів і мотоциклів. Мито на авто, як і раніше, залежить від об’єму двигуна та віку транспортного засобу. Тобто від того, новий чи вживаний автомобіль чи мотоцикл. Адже в Україні з 1 вересня минулого року діє Угода про асоціацію з ЄС. Вона встановлює на розмитнення ввезених з Євросоюзу автівок перехідний період у 7 років і передбачає поетапне зменшення ввізного мита на транспортні засоби з Європи.

За зниженими акцизами можна ввозити автомобілі з 2010 року випуску. Але одна людина не може ввезти більш ніж один автомобіль протягом року і продавати його протягом ще одного року. Інакше доведеться повертати державі повний акциз.

У 2018 році ставки для нових авто з бензиновими двигунами складають 6,3% вартості для моторів об’ємом до 1000 куб. см, 7,3% – 1000-1500 куб. см, 5% – понад 1500 куб. см. Для імпортних електромобілів мито скасоване, а з 2018 року також запровадили нульові акциз і ПДВ.

Також із 2018 року в Україну заборонене ввезення автомобілів з екологічними нормами нижче Євро-6. Крім того, не можна ввозити автомобілі за зниженим тарифом з Росії та окупованих територій.

Детальніше – на інфографіці.

Читайте також: Безвіз-2018: у МЗС оприлюднили список країн

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...