Мед Атлант

“Зберегти не можна зруйнувати”: франківцям презентували фільм про збереження архітектурних пам’яток в Україні

28 березня у приміщенні “Intellect Hub” в Івано-Франківську  відбувається перегляд документальної стрічки «Зберегти не можна зруйнувати».

«Зберегти не можна зруйнувати» — фільм, який порушує проблему зникнення архітектурних пам’яток по всій Україні. Фільм знімався як частина проекту «Ctrl+S Закон на захисті культурної спадщини».

Режисер Павло Сіроменко та сценаристка Тетяна Омельченко побували в 9-ти історичних містах, які за останні роки втратили в цілому сотні пам’яток архітектури: у Києві, Дніпрі, Полтаві, Одесі, Львові, Ужгороді, Івано-Франківську, Запоріжжі та Харкові. Вони провели інтерв’ю з 50-ма експертами — від жителів міст і активістів до мерів та міністрів, наприклад, взяли коментарі у мера Львова Андрія Садового та міністра культури України Євгена Нищука. Також поспілкувалися із зарубіжними експертами з Німеччини, Польщі, Росії.

Цей фільм піднімає питання збереження архітектурної спадщини у всій країні. Ми проаналізували ситуацію в кожному місті, поспілкувалися з експертами, реставраторами. Ця ситуація є занедбаною, відпущеною у “вільне” плавання. Система збереження архітектурних пам’яток зруйнована, немає ні фахівців, ні цільової програми фінансування. І ми маємо ситуацію, коли власних робить, що хоче, а забудовник — те, що йому треба, — розповідає режисер фільму Павло Сіроменко.

Автори зафіксували на камеру 150 архітектурних пам’яток, що само по собі вже є унікальним документом епохи — так багато, що не всі їх вдалося помістити у фільм.

Уривок з фільму «Зберегти не можна зруйнувати»
Після показу фільму на присутніх очікує обговорення-дискусія на тему проблем збереження архітектурних пам’яток в Україні.

Читайте такожЗберегти без дозволу. Як вікодавню пам’ятку архітектури на Прикарпатті руйнує бюрократія

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...