Мед Атлант

У Надвірній вчителі за премії купують засоби індивідуального захисту для школи

У Надвірній, що на Прикарпатті, вчителі за премії закупили засоби індивідуального захисту для того, щоб почалося навчання у школі.

Про це журналістам Суспільного розповіла вчителька початкових класів Надвірнянської ЗОШ № 4 Людмила Гаврильчук.

За словами вчительки, напередодні початку навчання прийшла премія 2 500 гривень. Пізніше педагогам повідомили, що частину із цієї суми потрібно віддати.

“Спочатку говорили, що це буде півтори тисячі гривень, згодом – тисяча гривень. Пізніше, безпосередньо у нашому колективі, ми зійшлися на тому, що віддаємо по 500 гривень, бо розуміємо, що все ж таки це є і наша безпека. Так ми придбали антисептичні засоби, паперові рушники. Таким чином школа запустилася”, – розповідає Людмила Гаврильчук.

Трохи антисептиків та безконтактні термометри у навчальному закладі залишилися після проведення ЗНО. Тому, каже Людмила Гаврильчук, багато вчителів не розуміли, чому видали премію, але частину грошей потрібно витратити на те, щоб закупити усе необхідне.

“Були різні думки: мовляв, гроші залишаються на загальному рахунку. І у довідці про доходи ці гроші значаться за людиною. Вона, фактично, скеровує їх на потреби школи. З іншого боку, нам ніколи раніше у вересні не давали жодних премій. Я вже раніше зрозуміла, що це є залишки з освітньої субвенції. Так начальник з директорами погодили, що краще, ніж з власної кишені, то нехай із залишків, але ми придбаємо ці засоби і запустимо школу. Думаю, що виділять ці кошти, але все-таки і трохи сумніваюся у доброчесності нашої влади. І думаю, що особливо у передвиборчий час, зможуть затягувати тендери. Зараз, напевне, в голові більше вибори, аніж безпека вчителів і дітей. Потрібно у якийсь спосіб зробити так, щоб пришвидшити цю процедуру”, – додала педагогиня.

Директор відділу освіти Надвірнянської РДА Степан Северилов пояснив, що така ситуація склалася через те, що у Надвірній не змогли вчасно провести сесію райради. Місцеві депутати мали засідати ще у липні, проте, через захворюваність на COVID-19 серед депутатів та керівництва району, сесію провели 10-го вересня.

“На ній передбачили питання щодо перерозподілу коштів на забезпечення необхідних видатків. Також ми ухвалили рішення, які дозволять провести необхідні закупівлі засобів у навчальних закладах. Попередньо, по засобах знезараження нашим закладам потрібно 2,5-3 млн грн у місяць. Сьогодні по закладах освіти за рахунок власних ресурсів, зекономлених видатків провели закупівлю на приблизно шість тисяч гривень. Резервів приблизних по закладах немає. Можливо, треба буде виділити приблизно 500 тисяч гривень, але ця потреба до місяця часу”, – розповів Степан Северилов.

Гроші, які надвірнянські вчителі витратили на те, щоб закупити засоби захисту, влада компенсує. На це, за словами очільника районного відділу освіти, гроші є.

“У нас є збалансована мережа, кошти освітньої субвенції покривають видатки на заробітну плату. У нас також оплачують 30 % престижності, відзначаємо вчителів, які мають досягнення на педагогічній ниві. Зараз маємо запаси субвенції, щоб перебити ці видатки і простимулювати надзвичайні ситуації. Питання компенсації будемо регулювати у робочому режимі”, – додав Северилов.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...