Мед Атлант

Заробітчани, війна та «шовковий шлях»: як згадують Україну в іноземній літературі

Раніше ми писали про те, як згадують Україну у відомих фільмах та серіалах. Також згадували про іноземні стрічки, сцени яких знімали у різних куточках нашої країни. Сьогодні пропонуємо вам 5 книжок іноземних авторів, у яких згадується Україна.

«Всьо ясно», Джонатан Сафран Фоер

Американець Джонатан після смерті дідуся вирушає в Україну, щоб на Поліссі відшукати жінку, яка врятувала дідуся від нацистів.Джонатану двадцять, він зустрічається з колоритною та незвичною для себе Україною серед особливої компанії.

«Всьо ясно» — бестселер «The New YorkT imes».

За мотивами роману в 2005 році був знятий однойменний фільм, який отримав нагороди на Венеціанському кінофестивалі. Головні ролі виконали Елайджа Вуд та Євген Гудзь. Режисером став Шев Шрейбер.

«Українка», Барбара Космовська

У книзі розповідається історія Іванки Матвієнко. Дівчина талановита музикантка, випускниця Львівської консерваторії, яка їде до Польщі до свого коханого Миколи. Микола амбітний джазовий музикант, але поки що змушений заробляти на життя, розвозячи піццу у Польщі.

Своєю самопожертвою Іванка сподівається здійснити заповітну мрію – збудувати на околиці Львова будинок. Та круговерть подій та нові переживання занурюють її в зовсім іншу реальність.

«Українка» – сумний, але правдивий роман. Він показує непросте становище українців у Польщі.

«У воєнний час: Історії з України», Тім Джуда

Тім Джуда, кореспондент журналу The Economist, оглядав події в Україні для The New York Review of Books.

В книзі – розмови з людьми, що живуть у зоні конфлікту – матерів, солдатів, бізнесменів, поетів, політиків.

«Шовк», Алессандро Барікко

Ерве Жонкур вирушає у подорож до Японії. Він мусить привезти дорогоцінну грену, з якої народяться шовкопряди й дадуть роботу цілому французькому містечку.

Але більше за грену він берегтиме аркуш рисового паперу — кілька ієрогліфів, що написала йому загадкова гейша. Саме кохання вестиме його цим довгим шляхом.

Його персональний «шовковий шлях» пройде через Баварію і Австрію, Будапешт і Київ, через російські степи й Уральські гори, до Байкалу й Амуру.

До речі, роман екранізували та створили чуттєву мелодраму «Шовк» з Кірою Найтлі.

«Ні сонце, ані смерть. Зі щоденників нейрохірурга», Генрі Марш

Автор книги роздумує про сенс людського буття, суть праці лікаря та труднощі професії. Також лікар ділиться випадками із практики та історіями про співпрацю з українськими колегами.

До слова, автор – лікар з 40-річним досвідом, який багато вклав у розвиток нейрохірургії в Україні.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...