Мед Атлант

В Івано-Франківську зареєстрували новий температурний рекорд

2023 рік розпочався для Івано-Франківська з рекорду. Температура повітря 1 січня сягнула позначки 20°C.

Це — абсолютний температурний рекорд, розповідає Суспільному начальниця відділу гідрометзабезпечення Івано-Франківського гідрометцентру Тетяна Атаманюк.

“Саме в Україну, на західну частину, прийшло найбільше тепло. І над Франківськом воно було максимальне — 1 січня у нас спостерігалася температура повітря 20°C. При цьому зафіксований максимум був 16°C. Розумієте, аж на 4°C більше. Це, фактично, для нас рекорд”, — каже Тетяна Атаманюк.

За її словами, аномальне тепло на Івано-Франківщині пов’язане з “арктичним ударом” над Північною Америкою: маси холодного повітря виштовхнули тепле повітря з Атлантики на Європу.

Зараз на Прикарпаття насувається антициклон, однак температура повітря в регіоні не опускатиметься нижче 5°C.

Тетяна Атаманюк каже, таке потепління викликає й інші погодні зміни. Наприклад, в області дедалі частіше впродовж кількох годин випадає тижнева або місячна норма опадів. На Франківщині це явище фіксували в червні-липні 2022 року.

За інформацією завідувача сектору агрометеорології Олега Солощака, такі погодні умови не зашкодять озимим культурам, адже різкої зміни температур не буде. Однак тепла погода сприяє розплідненню гризунів, тож фермерам радять пильнувати посіви.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...