Мед Атлант

Неконтрольовані атракції. Про “безпеку” дитячих розваг у парку Шевченка

Кілька місяців тому в Івано-Франківську на одному з атракціонів у міському парку травмувалася маленька дитина: хлопчик впав, бо до конструкції не прикріпили сітку. Ушкодження незначні, але все могло закінчитися значно гірше: легковажне ставлення власників та персоналу до начебто безпечних об’єктів загрожує серйозними травмами.

Травми – не рідкість

Травматизм на дитячих майданчиках та атракціонах – явище поширене. Синці, забої, іноді навіть переломи чи струс мозку. Однак про це мало хто розповідає і тим паче скаржиться.

20 травня Надія Абрам’як із двома дітьми гуляли в міському парку. Планували йти на дитячий майданчик, проте діти побачили поряд інший атракціон – корабель – і попросилися туди. Мати дозволила, тим паче раніше діти вже бували на такому, заплатила вказану суму. Діти пішли до штурвала, донька управляла, а син стояв поряд. За мить жінка побачила, як її син падає в дірку і летить донизу. Хлопчик зачепився головою – добре, що мати була поряд, відразу витягнула дитину.

Там не було видно, що сітка не закріплена. Ігорчик обдер живіт, надбив два зуби, подер личко. Ми відразу поїхали у травмпункт, його оглянув лікар, ми взяли довідку, – розповідає матір.

Дитині 2 роки 4 місяці, від несподіваного падіння з висоти понад 1,5 метра вона дуже перелякалася. Усе могло закінчитися набагато гірше, адже сама конструкція доволі небезпечна, з металевими гаками і мотузками, за які легко зачепитися, зауважує матір. Жінка одразу звернулася до дівчини, яка працює на атракціоні, запитала, чому сітка не прикріплена, чому цього ніхто не перевіряє. Та сказала, що зазвичай мотузки зв’язує інший працівник, але саме того дня він не встиг цього зробити, сама ж не в силі їх затягнути. А ще тут порушені елементарні санітарні вимоги – дуже брудно, порохи, листя. Надія Абрам’як також запитала, хто перевіряє атракціон та відповідає за дотримання правил техніки безпеки. Відповіді жодної не було. Мати зателефонувала до керівника парку, та почула, що атракціони не перебувають у їхньому підпорядкуванні – усі питання до підприємців та міськвиконкому, що надає дозвіл.

Мати зателефонувала до керівника парку, та почула, що атракціони не перебувають у їхньому підпорядкуванні – усі питання до підприємців та міськвиконкому, що надає дозвіл.

Хто винен?

То де ж шукати крайнього і хто відповідатиме за нещасні випадки? І куди скаржитися, щоб таке більше не траплялося?

Руслана Василюк, директор комунального підприємства «Центр розвитку міста та рекреації», точну кількість атракціонів, які діють на території міського парку, назвати не може. Понад десять об’єктів в атракціонному містечку, а також батути, ігрові містечка, два альпін-парки, що їх розташовують підприємці. Дозвільні документи на розміщення атракціонів та інших послуг у сфері розваг надає міський виконавчий комітет. Це адміністративна послуга – спершу необхідно зареєструватися у ЦНАПі, а далі питання розглядає МВК.

Якщо йдеться про атракціони підвищеної небезпеки, то дозвіл та дотримання безпеки на об’єкті контролює управління Держпраці в Івано-Франківській області. Ні міська рада, ні балансоутримувач об’єкта за це не відповідають.

Питання безпеки

Якщо йдеться про атракціони підвищеної небезпеки, то дозвіл та дотримання безпеки на об’єкті контролює управління Держпраці в Івано-Франківській області, зауважує пані Василюк. Ні міська рада, ні балансоутримувач об’єкта за це не відповідають. Безпосередню відповідальність несе сам підприємець. Усі питання слід ставити до нього, а у випадку об’єкта підвищеної небезпеки – до органу, який видав дозвіл.

Начальник управління Держпраці Ігор Росипайло пояснює, атракціони як об’єкти підвищеної небезпеки у зв’язку з законами про лібералізацію відносин і зменшення тиску на суб’єктів господарювання планово перевіряти можна лиш раз на п’ять років.

Атракціони можна умовно поділити на механічні, де є мотор, різні прилади, пневматика – на них необхідно мати дозвіл від управління Держпраці, та немеханічні – на них дозвіл не потрібний, – розповідає керівник.

Але це не означає, що підприємці не зобов’язані дотримуватися законодавства, адже в Україні діють правила будови та безпечної експлуатації атракціонної техніки, відповідно до яких слід працювати. Підприємець чи юридична особа несе персональну відповідальність за недотримання правил, у тому числі і кримінальну.

Нині усі, хто займається атракціонами, повинні чітко розуміти, що відповідають за життя і здоров’я людей, які приходять до них розважатися, – наголошує посадовець.

У правилах важливим аспектом є необхідність проведення технічного огляду атракціонів не рідше одного разу на рік. Це висновок про справність, те, що експлуатація не несе загрози і що атракціон будуть належно обслуговувати. Крім того, правилами передбачений допуск атракціону до експлуатації: кожен, хто має відповідну техніку, до початку сезону повинен пройти всі відповідні процедури. Законом не прописана дата початку сезону – це той період, коли починається експлуатація після зими чи часу, коли атракціон не використовували, пояснює Росипайло.

Планову перевірку здійснюють кожних п’ять років, загалом підстави для її проведення чітко прописані в законі. Правила поведінки на атракціоні мають бути розміщені на видному місці, щоб усі могли з ними ознайомитися. Зі скаргою необхідно звертатися до органів місцевого самоврядування, адже саме вони надають дозволи на встановлення, виділяють земельні ділянки, надають можливість під’єднатися до потрібних комунікацій, відповідно, можуть і відреагувати, радить пан Росипайло. За порушення правил експлуатації атракціонного обладнання передбачена відповідальність: якщо такі виявлені, складають адмінпротоколи.

Для встановлення батута, альпін-парку чи дитячого майданчика спеціального дозволу не потрібно – складних механізмів у них немає. Але всі вони підпадають під загальні правила.

Для встановлення батута, альпін-парку чи дитячого майданчика спеціального дозволу не потрібно – складних механізмів у них немає. Але всі вони підпадають під загальні правила, затверджені 2006 року. Для встановлення таких об’єктів необхідний висновок щодо ваги, яку витримує атракціон, безпечної його експлуатації, відповідні сертифікати, а організація, яка монтує обладнання, повинна мати відповідні документи.

За безпеку на встановленому обладнанні несе відповідальність той, на чиєму балансі воно перебуває. При цьому слід зважати на гарантійні терміни, слідкувати, щоби всі механізми були справними, постійно контролювати це. Якщо обладнання не підлягає ремонту, його потрібно демонтувати, – наголошує посадовець.

Парк атракціонів

Підприємець Олег Олексюк, який відповідає за атракціони у центральному парку, зауважує: наразі вони здійснюють експертну оцінку усіх об’єктів.

Попередньо усі атракціони справні, – запевняє власник. – Терміну служби як такого у них немає, існує поняття справності. Ця техніка може і сто років служити, проте деякі деталі зношуються, – розповідає Олексюк.

Іноді буває, що відремонтувати атракціон неможливо, тоді його слід замінити. Так було і в парку “Лис Микита”. Атракціон-барабан, який піднімався вгору і на ньому силою інерції притискало людей, розміщувався на штоці. За певний період він зносився, його списали. Через рік у Москві на такому ж атракціоні шток зламався, загинули люди, розповідає підприємець. Тому цим не нехтує, обладнання перевіряють лазером, обстежують шви, адже помилка може коштувати життя.

Дуже багато аспектів щодо роботи дитячих майданчиків, встановлених у дворах. За ними часто взагалі ніхто не слідкує. Там можна побачити тріщини, зношення елементів, корозію.

Минулого року в парку атракціонів виник неприємний інцидент: через раптове припинення електропостачання зупинилася ланцюгова карусель, де було багато дітей. На щастя, ніхто не постраждав – відбулися переляком, одна дівчинка подряпала плече. Після цього завод-виробник обладнання переробив систему пуску, тож нині незалежно від того, є світло чи немає, карусель працюватиме.

У парку заплановане встановлення нових атракціонів, але на це потрібен дозвіл з міської ради. Наразі тут мають намір поміняти чотири старих конструкції на нові. Найпопулярнішими є ланцюгова карусель і колесо огляду.

Це ті атракціони, за які мені постійно дорікають, що вони мають поганий вигляд. Насправді вони дуже популярні, їм лише бракує яскравої фарби. А ще мене запитують, чому в луна-парках атракціони помальовані, а в мене ні. Але ж там вони малі, розкладні, їх легко занести в спеціальну камеру і помалювати у відповідних умовах. А стеллу чи інші атракціони розібрати і поставити в камеру для фарбування я не можу, – пояснює Олексюк.

Поза правилами

Атракціони – поняття доволі широке, і включає різноманітні види розваг.

Як експерти, ми перевіряємо атракціони на відповідність до чинних правил, а також оцінюємо можливі ризики. У кожному конкретному випадку слід зважати, де він встановлений, яка висота огородження. Наприклад, надувні батути і гірки під правила взагалі не підпадають, – розповідає технічний експерт з обстеження вантажопіднімальних механізмів Володимир Шевлюк.

Надувні атракціони вважаються безпечними. Якщо батут не надувний, до уваги береться місце його розміщення, висота, наявність огородження та небезпечних деталей, імовірність травматизму.

Дуже багато аспектів щодо роботи дитячих майданчиків, встановлених у дворах. За ними часто взагалі ніхто не слідкує, наголошує експерт. Там можна побачити тріщини, зношення елементів, корозію.

Стан атракціонів в Україні жахливий. Питання це доволі складне та об’ємне. Як правило, у травні стається якась аварія: після зими іржавіють троси, руйнуються деталі, – коментує ситуацію пан Володимир.

У міському парку атракціони доволі старі, але там є люди, які за ними слідкують, є механік, здійснюється ремонт.

Альпін-парки також під правила не підпадають. Безпека на таких об’єктах – у руках власника. Крім того, обладнання є різне – дорожче і дешевше, від цього також багато що залежить.

Щодо пересувних розбірних луна-парків застосовується така ж процедура, як і до стаціонарних. Вони повинні пройти експертне обстеження або технічний огляд, мають бути усі необхідні дозвільні документи.

Стан таких атракціонів різний. Особисто обстежував таке обладнання, частина була у належному стані, іншу рекомендував відремонтувати, – зауважує експерт.

Обстежувати атракціон чи ні, вирішує його власник. Експерт із власної волі такі роботи не проводить – цю послугу замовляє підприємець. Зрештою, при виборі атракціону для розваги необхідно зважати на наявність відповідних документів, експертні висновки, посвідчення персоналу, стан самого обладнання. Якщо воно несправне чи виникають найменші сумніви – не варто випробовувати долю і ризикувати життям та здоров’ям, власним чи дитячим.

Автор: Ірина ФЕДОЛЯК

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 8

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...