Мед Атлант

Головна лікарка Франківська розповіла, при якій температурі у дитини приїде «швидка»

Якщо у дорослого чи дитини температура тіла 38 градусів і нижче – швидка допомога не приїде.

Про це повідомила начальниця управління охорони здоров’я Івано-Франківська Марія Бойко.

Зважаючи на пояснення МОЗ України, можемо припустити, що коли в дитини чи дорослого температура тіла буде до 38 градусів – швидка допомога, скоріш за все, не приїде. Тоді, коли мати повідомляє, що в дитини температура сягає 39 градусів, є якісь інші важкі ознаки хвороби (судоми, задуха) – «швидка» приїде, – пояснила вона в коментарі МІСТУ.

Марія Бойко додала, що в будь-якому випадку працівники швидкої допомоги будуть надавати рекомендації самостійно звернутися до дільничного педіатра, терапевта чи сімейного лікаря.

Ми звикли викликати «швидку», коли в нас є розлади здоров’я. Проте у цілому світі це – не просто «швидка», це – екстрена невідкладна допомога, – наголошує головна лікарка Франківська. – Тобто той вид допомоги, який надається при станах, загрозливих для життя.

Вона зазначила, що в багатьох розвинутих країнах «швидка» не виїздить на підвищення температури.

Марія Бойко також розповіла, чи приїжджатимуть до людей із високим тиском. За її словами, якщо виклик буде у робочий час – з 8:00 до 18:00 – «швидка» не приїде.

І це регламентовано вже кілька років постановою Кабінету Міністрів України, де визначено події, на які повинні реагувати працівники «екстреної допомоги». Проте у випадку, коли в пацієнта є інші ознаки хвороби, що можуть призвести до невідворотних наслідків для життя, то диспетчер, працівник екстреної медицини, скерує машину до такого пацієнта,– зауважила начальниця міського управління охорони здоров’я.

Марія Бойко додала: аби мінімізувати негативні наслідки для здоров’я при високому тиску – а це, найчастіше, інфаркт чи інсульт – в країні ще у 2013-15 роках запровадили, а цьогоріч продовжили, проект «Доступні ліки»

Цей урядовий проект, каже вона, має дві мети: привчити пацієнта з високим тиском його міряти і йти до лікаря за обстеженням та приймати ліки «від тиску» лише за рецептом лікаря.

В нічний час, у випадку гіпертонічного кризу, екстрена допомога, звісно, приїде до пацієнта додому. Якщо є потреба, пацієнта можуть госпіталізувати, – зауважила головна лікарка Франківська.

Як відомо, 19 жовтня Верховна рада схвалила медичну реформу.

Зміни на первинній ланці розпочнуться з 2018-го року. На рівні спеціалізованого лікування – з 2020 року.

Читайте також: У 2018-му препарати від депресії та для вагітних будуть безкоштовними

Автор: Юрій Гільшанський

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...