Мед Атлант

Чиновники Івано-Франківська пересіли на інвалідні візки – інспектують місто

Сьогодні, 4 грудня, в Івано-Франківську з ініціативи мера Руслана Марцінківа чиновники міста пересіли на інвалідні візки.

Такий захід проводиться не вперше. Посадовці на візках уже оглядали Франківськ у 2016 році.

Цього разу інспекцію почали з Вічевого майдану. У супроводі камер та журналістів.

За словами радника міського голови Миколи Макара, найпроблемніші у Франківську таки спальні райони. Особливо важко добратися до аптек та банків. Також складнодоступними є кілька місць у центрі.

Зараз важливе питання із спальними районами. Без доступних місць для людей з інвалідністю установи не мають права працювати. Тут проблемні аптеки та банки. Центр більш-менш пристосований. Однак і тут є недоступні місця.

На візок сів і сам міський голова Марцінків. Від Вічевого майдану посадовці разом з активістами рушили стометрівкою до банкомату. Не заїхали, та й досягнути туди рукою складно. Далі інспекція прямує до “Укрексімбанку”.

“Важко, але тут треба без помічників”, – каже мер.

Як виявилося, до банку заїхати можна. Натиснули на кнопку, чекали кілька хвилин. Працівниця розповіла, пандус тут кілька місяців, ним скористувалися вперше. Заїхати всередину учасникам акції допомогли – двері вузькі, а відчиняти повністю – холодно.

Віталій Палков на візку 29 років. Каже, такий пандус, як тут, у банку, зробили для годиться. Хоча, з його слів, центр зараз набагато зручніший, ніж колись.

Опісля інспекція вирушила до модульної вбиральні – доступ є.

Далі інспекція попрямувала до Міцкевича.

Важче інспекторам на бруківці на площі Міцкевича.

Випробували і пандус у приміщенні департаменту соцполітики. Усередину заїхати складно.

З Курбаса повернули на Грушевського – і там нелегко.

Пішохідний перехід біля білого дому виявився проблемним.

Останнім пунктом перевірки на доступність – комунальний автобус. Його припаркували біля “білого дому”. На візку туди заїхати можна.

Опісля інспекції мер розповів про свої враження. Пересуватися на візку важко – від незвички.

Багато позитивних речей зроблено. Але ще дуже багато роботи, аби місто було доступним. У мікрорайонах ситуація набагато гірша, – зауважив Марцінків.

В Івано-Франківську 1500 людей з інвалідністю на опіці соцзахисту. Голова підкреслив: “важливо подолати психологічний бар’єр, коли людина повинна сісти в інвалідний візок і відчути  те, що відчувають люди з інвалідністю кожного дня”. Легше на проблему не зважати, але потрібно вчитися співпереживати. Власне, так окреслив мету акції мер.

Чи є у міста ресурси на покращення доступності? Їх завжди не вистачає, але, обіцяє Марцінків, їх знаходитимуть.

Нагадаємо, у рейтингу доступності Івано-Франківськ посів друге місце після Вінниці. 

Рейтинг склали активісти ініціативи Доступно.UA.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...