Мед Атлант

Франківські “муніципальні вартові” охоронятимуть місто на двох позашляховиках

Наприкінці червня комунальне підприємство «Муніципальна варта Івано-Франківська» на сайті «Prozorro» оголосило тендер на закупівлю двох легкових автомобілів «Renault Duster» або його еквіваленту.

Очікувана вартість двох позашляховиків — мільйон гривень. Відповідно до вимог технічної документації, гарантійний термін на автомобіль повинен складати не менше ніж 3 роки або 100 000 км пробігу. Товар не повинен бути раніше у користуванні, тобто придбаний «з салону». На офіційному сайті «Renault»в Україні за вказаний автомобіль цієї моделі просять від 368 072 грн.

Не потрібно бути математиком, щоб зрозуміти, що за вказані кошти можна придбати два позашляховика із чималим залишком.  Крім того, виникає питання: чому саме цей автомобіль потрібен «вартовим» і чому б його не купити за кордоном і розмитнити, як це роблять з тролейбусами чи автобусами в КП “Електроавтотранс”. Ними, до речі, мерія пишається при кожній нагоді.

Начальник Муніципальної варти дав відповіді на наші запитання.

«З міського бюджету на покупку двох автомобілів нам виділили саме мільйон гривень, тому в тендері потрібно написати саме цю суму. Але враховуючи те, що це аукціон, то буде обрана пропозиція з найнижчою ціною. Автомобілі, які відповідають вимогам тендерної документації, коштуватимуть дешевше, ми цікавилися в івано-франківського офіційного автодилера і там  нам порахували по 470 тисяч за одне авто. Це буде «Renault Duster» з «середньою комплектацією». Нам важливі робочі якості машини, тому обрали саме цю модель і таку комплектацію. Там є різниця з дешевшим «Renault Duster» в підключенні повного приводу, ремонтопридатності та двигунах», — зазначив Богдан Кухарук, начальник Муніципальної варти.

Головний «муніципальний вартовий» додає, що якби була можливість купувати з-за кордону автомобілі, то «варта» розглядала б за ці ж гроші «потужніший» транспорт.

«Не впевнений, що через тендери ми можемо купувати з-за кордону машини. Чомусь така умова там стояла», – пояснює Кухарук.

До слова, не так давно на вулицях міста почав курсувати б/у тролейбус Skoda 14Tr із Чехії (після капітального ремонту), який придбали через систему «Prozorro». 

Журналісти МІСТА поцікавилися в автомобілістів, чи дійсно так серйозно відрізняється автомобіль з найдешевшою комплектацією від обраної «муніципалами», адже цінова різниця більше 100 тисяч гривень. На що нам відповіли:

«Повний привід означає, що буде більша витрата пального. Обрана комплектація більш підійшла б для Яремчанської міської ради чи взагалі для їзди в гірській місцевості. Для здешевлення користування цією машиною, ще можна було б зрозуміти вибір автомобіля з дизельним двигуном. Найдешевша комплектація цілком підійшла б для патрулювання Івано-Франківська, там хоч немає кондиціонера, але все-одно могло б бути нормальне робоче авто».

Для порівняння, на офіційному сайті дилера пропонують автомобілі цієї моделі з подібними характеристиками, однак вартість яких коливається від 368 тисяч до 546 тисяч.

Також пропонуємо Вам ознайомитися з конкретними технічними вимогами, яким повинен відповідати майбутній автомобіль «Муніципальної варти». Згідно з вказаними характеристиками, справді, як і сказав Богдан Кухарук, позашляховик вартуватиме близько 470 тисяч гривень.

В франківському автосалоні «Renault» зараз щиро сподіваються виграти тендер, бо з дня на день очікують на прибуття єдиних в Україні автівок кольору “Сіра комета” (саме такий вказаний як обов’язковий у тендері автівок муніципальних вартових – прим.авт.) І за словами менеджера салону, це останні в Україні моделі в такому кольорі.

Отже, поки франківці тішитимуться комунальним громадським транспортом б/у, для муніципальних вартових адміністрація не поспішає економити міські кошти і користуватися порівняно вигідними умовами розмитнення авто з-за кордону.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...