Мед Атлант

“Газовики” в заручниках і життя в шубі. Наслідки комунального покращення в центрі міста

Ремонт центральних вулиць, який “поріс” серед місцевих критикою й припущеннями, суттєво зіпсував життя мешканцям прилеглих будинків. Мова не про багнюку чи гул тракторів за вікном: досі дехто з жителів, серед яких пенсіонери й малі діти, перебувають без газу. У квартирах холодно, електричні мережі не витримують навантаження.

Минулого тижня ми повідомляли про ситуацію з відсутністю газопостачання у квартирах по вулиці Лесі Українки. Газовики, що замінюють мережі, виставили жителям рахунок за заміну газової труби-вводу: загальний на всіх. Коли люди прийшли з’ясовувати ситуацію, їм пояснили, що балансоутримувач будинку не надав поквартирний список споживачів газу, тому рахунок було виписано загальний. Натомість інформацію про те, що газовики запитували про такий список балансоутримував спростував.

На вулиці Лесі Українки газ уже ввімкнули. Люди вирішили оплатити послугу й не з’ясовувати деталі, адже на вулиці холодно.

Однак цим “пригоди” з газовиками не завершилися. Як пояснюють жителі дому по вулиці Лесі Українки, 1, коли газовики проводили пуско-налагоджувальні роботи, почали вимагати в усіх жильців дозвільні документи на газові прилади. За словами мешканців, в декого такі документи були, але копій їх не виявилось в архіві ПАТ “Івано-Франківськгаз”. Відтак документи деякі споживачі мають виготовити знову.

У одній з квартир узагалі трапився серйозний конфлікт, мешканці зачинили газовиків у квартирі, після того, як ті пригрозили відімкнути вихід газу на пічку, адже, як пояснили, немає відповідних дозвільних документів. Інженери ПАТ “Івано-Франківськгаз” викликали патрульних, які пояснили мешканцям квартири, що утримання людей у заручниках – кримінальна відповідальність.

Мешканці зачинили газовиків у квартирі, після того, як ті пригрозили відімкнути вихід газу на пічку.

У ПАТ “Івано-Франківськгаз” пояснили, що 30 жовтня їхні працівники, здійснюючи пуск газу у помешканнях будинку по вул. Лесі Українки, 1, паралельно, з метою виявлення витоків газу і запобігання виникнення аварійних ситуацій, проводили планово-технічне обслуговування (ПТО). Під час здійснення ПТО, у одній з квартир по вулиці Лесі Укранки, 1 було виявлено самовільно встановлений газовий прилад – котел. У власників був наявний лише проект на його встановлення, але відсутня виконавчо-технічна документація. Відповідно, наші працівники повідомили мешканцям, що пуск газу буде здійснений лише на газову плитку. На котел газопостачання буде відновлено тільки після оформлення усієї документації, згідно вимог Правил безпеки газопостачання України. Мешканців не влаштувала така відповідь. Вони закрили наших працівників у квартирі і вимагали здійснити пуск газу на котел. Мовляв, в іншому випадку не відчинять двері. Газовикам довелося викликати поліцію. Наразі конфлікт вичерпано, власники уклали угоду на відновлення виконавчо-технічної документації, відповідно до існуючого проекту.

Якщо жителі Лесі Українки вже гріються біля тепленьких батарей, то їхнім сусідам – по вулиці Міцкевича, 6 пощастило менше. У старому будинку досі холодно. Прикрість для звичайних мешканців у тому, що за адресою знаходиться лише 5 жилих квартир, решту – офісні приміщення, де люди обігріваються у робочий час електроприладами і за відсутності газу не відчувають сильного дискомфорту.

74-річна Ольга Борисівна за два тижні відсутності газу заробила чимало болячок: нових і загострення старих. Жінка показує купи пігулок і мікстур, які їй приписали медики. У квартирі ходить в зимовому пальто і шапці. В помешканні – запах горілої проводки, адже, як пояснює старенька, у будинку вона давня, офіси і інші комерційні приміщення, які обігріваються електроприладами, дають навантаження і проводка не витримує. В бажанні зігрітися чаєм жінка іде в сусідню кімнату, адже на кухні чайник просто вибиває. Обігрівач надовго також ввімкнути не можна, адже старенька побоюється, що тоді все узагалі згорить, як її комп’ютер.

Пенсіонерка ходила до газовиків, де їй дали все той же загальний рахунок на 12 тисяч гривень. І поки всі квартири, що є споживачами їхнього газопроводу-вводу не заплатять, газ не подадуть.

Жінка каже, що власник кількох квартир, що знизу, нібито погодився оплатити рахунок, але коли – невідомо.

Йдемо в цю квартиру, тут просторий офіс і тепло, адже компанія обігрівається електроприладами. Про рахунок, який нібито мають оплатити, не чули. Кажуть, можливо планували сусіди.

У квартирі-поруч проживає молода сім’я з дворічною дитиною. На час відсутності газу подружжя з’їхало до батьків, адже проживати в холодній квартирі більше не могли.

Головний інженер Івано-Франківського відділення ПАТ «Івано-Франківськгаз» Андрій Струк пояснює, що за адресою по вул. Міцкевича, 6 газ справді не відновили.

Станом на 2 листопада поточного року усі роботи по заміні розподільчого газопроводу та газопроводів-вводів завершені. Газопостачання мешканцям по вул. Міцкевича,6 буде відновлено, як тільки споживачі (фізичні та юридичні) укладуть договір з підрядною організацією, яка здійснювала роботи по заміні газопроводів-вводів та оплатить вартість робіт.

І нагадують, що згідно чинного законодавства, заміна вуличного газопроводу здійснюється за кошти газорозподільної компанії. Натомість заміна газопроводів-вводів, які є приватною власність споживачів, згідно кодексу ГРМ, повинні оплачувати їх власники – споживачі. Окрім того, згідно з ліцензійними умовами, ПАТ «Івано-Франківськгаз» не проводить роботи по заміні дворових вводів та не встановлює їх вартість. Заміну здійснює підприємство, що має ліцензію для проведення відповідних робіт та надає кошторис споживачам.

Мешканці Міцкевича, 6 ходили скаржитися меру і комунальникам, однак там їм пояснили, що заміна газових мереж не в їхній компетенції, адже це приватна компанія, на яку впливу вони не мають.

Читайте також: “У Німеччині за таке штрафують”, – німецький реставратор про ремонтні роботи біля скверу Міцкевича

На Міцкевича викорчують дерева, щоб посадити нові. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...