Мед Атлант

Сич: Приємно, що кияни заздрять нашому дитячому журналу «Дзвіночок»

Сьогодні, 28 листопада, в Івано-Франківську в обласній бібліотеці для дітей відбулася презентація усіх нових номерів всеукраїнського дитячого журналу “Дзвіночок” за рік.

Видання навчає юних читачів рідної мови, розповідає про народні традиції та звичаї, розкриває сторінки історії, знайомить із творами сучасних українських письменників та світовою класикою у перекладі українською. На шпальтах видання друкуються творчі доробки юних читачів і відомих письменників.

Нині засновниками і видавцями дитячого часопису є Івано-Франківська обласна рада і трудовий колектив редакції. До редакційної колегії дитячого журналу входять відомі письменники та діячі культури, а його шеф-редактором є голова обласної ради Олександр Сич.

Перш за все хочу сказати дітям, що читати треба. Читання – це не кіно, не комп’ютер, а інший світ. Воно дарує інші відчуття. Я тішуся, що у нас є таке видання як “Дзвіночок”, тішуся що нині його засновником є обласна рада. Ми робимо все можливе для його підтримки, – каже Олександр Сич.

Додамо, що журі Всеукраїнського конкурсу на краще періодичне видання для дітей та юнацтва, який заснував і щорічно проводить Держкомтелерадіо, визнало “Дзвіночок” кращим періодичним виданням для дітей у 2016 році.

Для мене було дивно і дико дізнатися, що це всеукраїнське видання, яке було визнано кращим виданням для дітей та юнацтва, містилося навіть не в Івано-Франківську, а в Рогатині. У них не було можливості облаштувати свій офіс, придбати меблі. Співробітники могли по півроку працювати на добровільних засадах. Ми всі ці питання вирішили і робимо все можливе, щоб про видання знали якомого більше в Україні, щоб його передплачували, – розповідає голова облради. – Під час номінації журналу в Києві було приємно чути, що про “Дзвіночок” знають і було приємно чути від киян, що нам заздрять. Тому що такий журнал у нас є і він має підтримку. Ми будемо робити все можливе і надалі, щоб “Дзвіночок” дзвенів і доносив інформацію до дитячих сердець.

Головний редактор журналу Леся Пилип’юк каже, що кожен номер часопису прагнули зробити все більш змістовнішим.

Ввели більше матеріалів, які розповідають про Україну та відомих українців. Крім того, свято шануємо «Дзвіночок», який виходив 1931-1939 років. Саме він був для нас основою, саме в ньому ми побачили те, що найбільше потрібно українській нації, і тому ми далі перенесли на наші сторінки і «Крилатого новинкаря», і «Цікавого Миколу Барвінка» тощо. Кожен період журналу був важкий, цікавий та насичений, але останні два роки для видання найбільш значимі, – каже Леся Пилип’юк.

Сьогодні на презентацію завітало чимало дітей. Вони розповідають, що люблять читати “Дзвіночок” і більше віддають перевагу саме друкованому журналу, а не, наприклад, планшету.

Довідково:

“Дзвіночок” – один із найстаріших дитячих журналів України. Він був заснований 1931 року у Львові відомим видавцем, власником найбільшого тодішнього львівського українського видавничого концерну Галичини “Українська Преса” Іваном Тиктором. Тривалий час “Дзвіночок” редагував український перекладач і дитячий письменник, січовий стрілець Андрій Шкрумеляк, який є автором понад 30 книг для дітей.

У 1939 році журнал було закрито. А в 1945 році Андрія Шкрумеляка засудили на 10 років ув’язнення в радянських концтаборах. Після повернення з ув’язнення в 1956 році він був реабілітований. А от відродження редагованого ним журналу “Дзвіночок” відбулось лише в 1992 році завдяки подвижницькій праці письменниці Лесі Пилип’юк, яка очолила дитячий часопис і є його беззмінним редактором.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...