Мед Атлант

Жителі аварійного будинку на вулиці Січових Стрільців уже давно били на сполох

Жителі будинку на вул. Січових Стрільців 16, в якому вчора, 14 січня почало обвалюватись покриття сходової клітки, вже давно борються за збереження будівлі.

Вчора, 14 січня, у під’їзді будівлі утворилась тріщина та стався обвал частини сходової клітки. Як з’ясувалося згодом, мешканці будинку уже не раз намагалися вирішити проблему аварійності будівлі.

Як повідомлялось у Репортері, цю ділянку на сучасній вулиці Січових Стрільців забудували ще у XVIII столітті. Від початку наступного і до 1870-х тут стояв будинок вірменського купця Вікентія Аксентовича, потім його придбав друкар-українець Іван Данкевич.

Пізніше будинок був відомий як Пасаж Єґера. Власник будинку виноторговець Озіяш Єґер був скандально відомою особою в місті.

Не зважаючи на історичне минуле, про архітектурну пам’ятку ніхто не дбає і вона просто занепадає на очах у людей.

Автори фото: Денис Трофімов, Андрій Овецький

Громадська діячка, організатор місцевих проектів, засновниця ініціативи “ФранківськЯкийТребаБерегти” Марія Козакевич коментує:

Це пасаж Єгера. Там унікальна для міста скульптура на даху – дівчина і хлопець, які грає на сопілці, і орел під балконом… Жодна нова сучасна будівля не може зрівнятись по красі з цією старовинною, в нас зараз так будувати не вміють. Сумно дуже. Не ті пріоритети зараз в місті. Ми не рятуємо свою архітектуру і історію, які мають бути брендом міста, обличчям міста, перлиною, яку треба зберегти.

Окрім проблем усередині під’їзду, жителі будинку уже давно борються за закриття в’їзду у двір, оскільки рух транспорту шкодить будівлі. Проте машини і далі продовжують заїжджати у двір. Мешканці будинку розходяться у думках: одні підтримують заборону в’їзду, другі – заперечують. Так як будинок знаходиться не на балансі міста, жителі повинні взяти організацію реставрації на себе.

Конкретні суб’єкти права, власники житлових та нежитлових приміщень не можуть між собою вирішити питання експлуатації двору. Під проїздом у двір є підвальні приміщення, рух вантажних автомобілів безпосередньо призводить до деструкції. Охоронний договір про збереження архітектурної пам’ятки мешканці не підписували, так як він є добровільним. Процес приватизації будівель в місті відбувався таким чином, що підписання договору не ставилось категорично. Суб’єкти набули це право без охоронних зобов’язань щодо збереження архітектурної пам’ятки, –  розповідає начальник відділу охорони культурної спадщини Володимир Ідак.

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Влізло Ігор Іванович переконує, що стан будинку не загрожує життю чи здоров’ю мешканців:

Будинок не визнаний аварійним але вимагає негайної експертизи. Будівля існує 120 років, тому потрібно визначити реальний стан будівлі. Ми перекрили доступ до сходової клітки. Важливо вивчити причину пошкодження будинку, адже практично в кожній квартирі на стінах є тріщини. Є внутрішні та зовнішні фактори, які могли вплинути на стан будівлі: вік будинку, транспорт, будівництво, яке відбувається збоку, особливості фундаменту. Для того, щоб точно сказати чи потрібен капітальний ремонт, чи тільки реконструкція одного з елементів насамперед потрібна експертиза.

Після результатів досліджень буде складено план ремонту будинку. Можливо саме поштовх у вигляді тріщин та обвалених частин сходової клітки стануть каталізаторами впливу на тих, хто відповідає за збереження архітектурних пам’яток.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...