Мед Атлант

Суд туркмена, якого підозрюють у вбивстві студентки, знову перенесли. ФОТО

Сьогодні, 12 лютого, в Івано-Франківському міському суді відбулось підготовче засідання у справі Ельдара Астанова, якого підозрюють у вбивстві болгарської студентки.

Востаннє п’яте підготовче засідання відбувалося 22 грудня. Його перенесли на сьогодні, бо не з`явився перекладач. Також колегія суддів винесла на обговорення питання про доцільність продовження запобіжного заходу — тримання під вартою на 60 днів (до 19 лютого).

Захисник додав, що сьогодні, 12 лютого, подав відвід щодо колегії суддів. Адвокат Шкварок каже, що не довіряє колегії суддів. Проте Астанов пояснив, що довіряє суду. Тому клопотання суд не взяв до уваги.

Досудове розслідування проведено і вже є обвинувальний акт. Прокурор Боровик каже, що акт відповідає вимогам.

Прошу призначити обвинувальний акт до розгляду та викликати свідків, — наголосив прокурор.

Ризики є щодо можливого ухилення від суду і вплив на свідків, переконаний прокурор. Крім того, туркмен переховував знаряддя вбивства і тіло вбитої, щоб уникнути покарання. Тому Боровик просить ще 60 днів тримання під вартою для Астанова, як запобіжний захід.

Адвокат каже, що зараз Ельдар не підозрюваний, а обвинувачений. Тому захисник вважає, що туркмена мають звільнити з-під варти у залі суду. У суді виникла проблема з перекладом.

Жінка-перекладач каже, що не розуміє термінологію суду. Тому з Ельларом спілкувалася суддя Зеленко на російській мові. Захисник туркмена подав клопотання про відвід перекладача. Судді задовільнили таке клопотання. Прокурор також повинен повністю ознайомити туркмена з обвинувальним актом

Наступне підготовче засідання перенесли на 14 лютого. Час: 11:10.

 

Нагадаємо, на попередніх підготовчих засіданнях, зокрема, 10 листопада, захисник Астанова переконувала суддю, що хлопець не вбивав дівчину, а суд ухвалив продовжити тримання під вартою на 60 днів – до 7 січня 2018 року.

Пізніше, 26 листопада, підозрюваний заявив, що хоче змінити свого адвоката Тетяну Булін-Соколову.

6 грудня Астанов просив призначити йому державного адвоката — суд ухвалив.

На четвертому підготовчому засіданні, 11 грудня, Астанов виступив категорично проти своєї захисниці. За збігом обставин, державним адвокатом йому призначили Тетяну Булін-Соколову, від послуг якої він раніше відмовився.

Довідка: з чого все почалося

24-річна студентка з Болгарії тимчасово проживала в Івано-Франківську та навчалася на 4-му курсі стоматологічного факультету ІФНМУ. Вона 1 червня пішла з дому та не повернулася. Подруга дівчини розповіла, що востаннє Еля Зію бачили в хлопця. Напередодні, 31 травня, студентка хотіла розлучитися з своїм хлопцем з Туркменістану. Опісля – зникла. У квартирі хлопця і дівчини правоохоронці провели обшук, але Еля Зію не знайшли. У поліцію друзі повідомили лише 5 червня, бо шукали самостійно. Від 5 червня тривають розшукові заходи правоохоронців. Майже тиждень правоохоронці шукали її всюди: опитували свідків знайомих і сусідів.

12 червня стало відомо, що поліцейські знайшли тіло дівчини на Рогатинщині. Серед головних підозрюваних – хлопець-іноземець Ельдар Астанов. Відтак, у той же день під міським відділком поліції зібралися друзі і знайомі підозрюваного. В причетність хлопця до злочину не вірять, попри те, що всі докази вказують на нього.

Напередодні в місті побував брат вбитої дівчини, який розповів нашим журналістам, що в непричетність її хлопця-одногрупника не вірить.

13 червня правоохоронці зібрали журналістів на брифінг, щоб розповісти подробиці жорстокого вбивства студентки з Болгарії, тіло якої знайшли в с. Світоч на Рогатинщині.

Пряма трансляція МІСТА з брифінгу:

14 червня в Івано-Франківському міському суді обрали запобіжний захід туркмену. Суд ухвалив застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 днів.

22 червня у суді розглянули апеляцію адвоката Тетяни Булін-Соколової , яка пропонувала змінити Ельдару Астанову запобіжний захід.

Апеляційний суд все-таки залишив без змін попереднє рішення та додав, що воно вже не підлягає оскарженню. Зазначимо, що максимальний термін покарання для Ельдара Астанова — 15 років за ґратами.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...