Мед Атлант

Не боятися експериментів: кераміст з Прикарпаття творить унікальні вироби. ФОТО

Йому 31 рік і все життя він провів у гончарській справі. Без цього себе уже й не бачить. Каже, це і задоволення для душі, і заробіток для життя. Сергій Дутка народився неподалік Франківська — у Лисці. Зараз живе і творить на Косівщині. МІСТУ розповів, які плани на майбутнє і чи актуальне гончарство нині.

Сергій Дутка навчався у Косівському училищі, згодом – в інституті прикладного-декоративного мистецтва. Упродовж 2009–2011 років працював викладачем відділу художньої кераміки Косівського училища ПДМ. Нині працює у своїй майстерні в с. Рожнів Косівського району. Сергій виготовляє з кераміки найрізноманітніше: посуд (макітри, миски, тарелі, горшки, дзбанки), декоративна анімалістична пластика, сувеніри, свистунці (окарини) та світильники. Часто у формотворенні використовує анімалістичні мотиви (Ред. — читайте нижче). Каже, що треба мати неабиякий креатив, щоб роботи були унікальні. Копіювати чужу річ — надто просто.

У гончаруванні добре відчуває народну форму, але не боїться експериментувати. Найцікавішим у творчості вважає анімалістичну пластику. Те, що вирізняє чоловіка серед інших майстрів — неабиякий хист до анімалістки.

Анімалістика це те, де я себе більш творчо відчуваю. І через неї, мабуть, мене впізнають, — пояснює косівський кераміст.

Працює Сергій як для власного задоволення та виставок, так і на замовлення виготовляє. Зізнається, що часто стільки замовлень, що відпочити нема коли. А буває, що немає клієнтів.

Немає замовлень — твориш для себе і розвитку. Є замовлення — робиш те, що люди хочуть.

Загалом, мої роботи купують різні люди. Це жінки-домогосподарки, які хочуть мати доброго горщика для голубців на кухні і власники ресторанів, які бажають бачити в своєму закладі нестандартного світильника чи якусь звірину пластику. Великий вибір робіт — широкий спектр клієнтів, — розповідає Сергій Дутка.

Вироби Сергія вражають майстерним поєднанням традиційних гончарних прийомів із власною інтерпретацією форми та змісту зображуваного. Роботи прикарпатця побували не на одній виставці. Зокрема йдеться про виставку “Нетрадиційно традиційне”. Додамо, що в 2006 році Сергій став переможцем всеукраїнської олімпіади з декоративно-прикладного мистецтва в Одесі.

Щодо конкурентів, не хвилюється. Каже, коли є конкуренти, то є і розвиток. Гірше, за словами пана Сергія, як би їх не було:

Конкуренти не дають розслабитися. Правда, я на цьому ніколи не зациклювався.

Раніше чоловік працював викладачем, тепер пацює у власній майстерні. Каже, учні приходили і в майстерню повчитися. Наразі працює з братом. Дружина також допомагає, бо має розуміння в цій справі. Адже Сергій Дутка одружився з своє одногрупницею.

Гончар каже, що зараз ділить час на кераміку і сім`ю. Пояснює, що якщо це не поділити, то можна і до ранку просидіти в майстерні.

Скільки часу йде на виріб, важко сказати керамісту. Для прикладу, якщо взяти дерево і виточити з нього зображення, то це, розповідає прикарпатець, досить просто і швидко. В кераміці зовсім по-іншому:

У мене все базується на основі гончарного кругу. Спочатку я роблю заготовку. Вона підсихає. Потім проліплюю. Знову ж таки підсихає. Далі лишаю, щоб висохла до повної готовності. В залежності від розмірів фігура може сохнути до двох тижнів. Коли ж висохло, то я зачищаю. Кладу у піч і йде випалювання вперше. Це називається утильний випал. Десь через два дні я маю виріб. Далі випалюю на глазур чи на поливу. Тобто, мінімум два випали.

Сергій Дутка вважає, що гончарство є досить популярною і розвинутою справою. Каже, у 90-тих роках був певний занепад і це історично пояснено. У 2000-х ця справа набрала обертів. Сергій з упевненістю каже, що забезпечити себе і сім`ю, займаючись керамікою, можна. Та для цього потрібно добре працювати. Таким чином, це і робота, і хобі.

Гончарство затратне для людини, яка ним займається, але для того, щоб робити чудові вироби не треба мати дорогу піч.

Можна купити дорогі глазурі чи піч. Мати багато програм для випалу. Чи, приміром, дорогий американський гончарний круг, але при цьому усьому робити речі, які не матимуть ізюминки. Можна змішати різні компоненти, недорогі і вийти на щось цікаве. Але так, на ринку є приладдя, які доволі дорогі.

Початківцям Сергій Дутка бажає плідно працювати над собою:

Тільки коли ти працюєш, то у тебе з`являється практика. Ти знаєш що і як робити. Кераміка — це як і будь-яке прикладне мистецтво, де просто необхідні практичні навички. Якщо цей досвід є і цікаві ідеї, то у тебе все вийде. Але якщо ти хочеш бути особливим і мати власний почерк, відрізняючись від інших майстрів, то інакше ніж креативним бути ти не можеш. Ти повинен показати себе, щоб про тебе говорили і тебе відрізняли від інших. Не бійтеся експериментувати. Скажу за себе: мені було б нудно робити щось одне і теж.

Довідково: 

Анімалістичний жанр, анімалістика (лат. animalis — “тварина”) — різновид образотворчого мистецтва, зображення тварин у живописі, скульптурі, графіці.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...