Мед Атлант

Тягар та джерело проблем: дискусії довкола моста на Пасічну не вщухають

В Івано-Франківську тривають дискучії щодо спорудження мосту на Пасічну.

Як раніше інформувало МІСТО, у Франківську триває спорудження мосту на Пасічну.

Ціни на будівництво коливаються. Спершу у “Прозорро” була інформація про те, що управління капітального будівництва виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради 3 жовтня уклало угоду з ТОВ “Мостобудівельний загін № 112” про додаткові роботи з будівництва мосту на 58,35 млн грн.

У жовтні 2017 року фірма виграла тендер щодо третьої черги будівництва моста через річку Бистриця Солотвинська та транспортної розв’язки в районі вул. Хіміків-Надрічна за 120,00 млн грн. Згодом ціну моста підвищили до майже 178,35 млн грн., що в півтора раза дорожче від первинної.

Нещодавно, керівник управління капітального будівництва Роман Галіпчак повідомив, що реальна ціна мосту може становити 350 мільйонів.

Нещодавно активісти опублікували відкритий лист “Щодо будівництва Галицького мосту”, у якому йдеться про те, що кострукція мосту ненадійна – міст навряд чи буде придатним для руху громадського транспорту.

У першу чергу мова йде про такі вимоги:
• Необхідно забезпечити комфортний та безпечний велорух. Для міжквартального сполучення міста це вкрай важливо.
• Громадськості не відомі параметри окремих елементів: ширина проїжджої частини загалом і смуг руху зокрема, ширина захисних смуг, ширина велодоріжок та тротуарів. Адже без елементів велоінфраструктури будувати вулиці та мости зараз не можна згідно з новими ДБН та ДСТУ, а ширина тротуарів повинна відповідати розрахунковим пішохідним потокам і мінімальним вимогам по ширині.
• Відкритим є питання забезпечення доступності та безбар’єрності середовища. З ескізних проектів можна зробити висновок, що цей аспект взагалі не продуманий авторами проекту. І це неприпустимо, – йдеться у зверненні.

Найбільшу стурбованість актвістів викликають ескізні рішення щодо транспортної розв’язки з боку мікрорайону Княгинин. Автори звернення та франківці, що підписали лист, вважають також, що рішення щодо перетворення на односторонню чотирисмугову магістраль вул. Надрічної є неприпустимим, таким же є  виведення транспортного потоку з мосту на існуюче кільце в районі магазину ПАККО, і варіант заборони лівих поворотів для транспорту з нещодавно відремонтованих вулиць Княгинин та Промислова.

Фото: Юрій Козачевич.

Громадський активіст Юрій Козакевич зазначає: синім на карті позначено вектор мосту здорового глузду: з вул. Хіміків – через новий міст – міг бути виїзд на перехрестя Надрічна-Церковна.

Через самовпевненість, небажання радитись з фахівцями, намагання створити вау-ефект все місто стало заручником небезпечного егоїстичного рішення. мало того, що вже лунають дані про трикратне збільшення вартості з 120 до 350 млн грн і це очевидно ще не кінець, місто дуже ризикує одержати міст, який на довгі роки стане тягарем і джерелом незручностей та проблем, – переконаний Юрій Козакевич.

 Читайте також: Після завершення будівництва спеціалісти інституту ім. Патона перевірять міст на Пасічну на міцність

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...