Мед Атлант

Івана Купала: історія, традиції та обряди

Свято Купала — традиційне східнослов’янське свято, яке відзначали вночі перед Івановим днем (24 червня за старим стилем). Збігається з церковним святом Різдва Івана Предтечі та припадає на 24 червня (7 липня).

Назва свята походить від імені християнського святого Івана Хрестителя.

Квінтесенцією свята є очищення за допомогою вогню та води — найдавніша форма магічних дій. Одне з чотирьох головних свят сонячного календаря.Це свято відзначали ще здавна по всій Україні, але з певними відмінностями у обрядах по різних регіонах. Під час панування на Україні радянської влади частина звичаїв відмерла та була втрачена.

За давніми традиціями Купала потрібно відзначати в місцях поблизу води. Старше покоління навіть вважало, що в цей день вдкривається портал між двома світами: живим та потойбічним. Дівчата плетуть вінки, пускають їх по воді та видивляються та свого судженого. Люди кажуть, що в цей день можна побачити своє минуле але майбутнє. Можна дізнатися про свою долю, а й навіть змінити її.

Вода в цей день наділяється магічними здібностями й може навіть вилікувати. Якщо на свято Трійці русалки та водяні лякають людей та затягують їх у воду й топлять, то на Івана все навпаки. Стихія води може подарувати бездітним довгоочікуваного малюка, вилікувати від хвороб, позбавити від невдач.

В цей день палять великі багаття та стрибають черег них. Так в давні часи очищувались від злих сил. Якщо ж дівчина з хлопцем стрибає через багаття разом, то вони не повині відпускати руки один одного, бо можуть розійтися.

Купальська ніч закінчується спалюванням опудал – Купала та Марени. Це символи сім’ї. За легендою в ніч з 6 на 7 липня розпускається квітка папороті. Її охороняє нечиста сила, тому квітка розпускається всього на кілька хвилин. Вважається, що той, хто знайде цю квітку, зможе отримати заховані в надрах землі скарби, розуміти мову звірів і птахів, знайти кохання свого життя.

На сході сонця жінкам і дівчатам можна вмитися росою, що допоможе зберегти молодість і красу.

В цю ніч строго забороняється спати. Молодь має веселитися, а старші люди можуть згадувати свою молодість. Також забороняється в цей день  щось продавати, зичити або віддавати. Це може притягнути в родину бідність. Не можна підбирати гроші, які побачите десь на землі.

На ракнок після свята потрібно йти в “зілля”. Цього ранку трави стають справді магічно-особливими, вони оберігають дім та родину від злих духів аж до наступного Купала.

Ворожіння на Купала

  • Якщо дівчині не терпиться вийти заміж, потрібно роздягнутися вночі до гола і оббігти тричі навколо житнього поля. Вважалося, що в такому випадку вона обов’язково присниться своєму обранцю і він незабаром покличе її під вінець.
  • Найвідоміше купальське ворожіння – пустити на воду вінок із запаленою свічкою. Якщо він потонув – це не до добра, швидше за все коханий розлюбив. Швидко пристав до берега? Чекати весілля не менше року. Найщасливішою буде та, у кого вінок проплаває найдовше, а чим пізніше згасне свічка, тим довше буде життя
  • Також наші прабабусі ворожили на воску. Для цього свічку потрібно було поламати на шматочки, скласти їх в ложку і розігріти над вогнем. Коли вона розплавиться швидко вилити віск у ємність з водою. Отримана фігурка передбачить майбутнє.
  • У ніч на Івана Купала дівчина в темряві рвала різні трави і квіти, а потім ховала їх під подушку. З ранку вона дивилася, що їй вдалося зібрати. Якщо в букеті було не менше 12 різних трав, значить її чекає швидке заміжжя.
  • Можна було поворожити по березі. Для цього потрібно було взяти сім маленьких березових гілочок, перемішати і витягнути одну. Якщо вона була рівна і гладка, значить життя буде довгим і щасливим, якщо на гілочці були сучки, нерівності й горбки, в житті буде багато складнощів.
  • Ще одне відоме ворожіння на квітках ромашки. Потрібно було налити воду в таз і помістити туди дві квітки ромашки. Якщо вони попливуть в різні боки – закохані розлучаться, будуть плисти поруч – попереду довге і щасливе спільне життя.
  • Також в таз можна було, попередньо загадавши бажання, кинути невеликий камінчик. Якщо число кіл на воді парне, бажання здійсниться.
  • Наші предки вірили, що якщо підняти листок, який впав з клена і загадати бажання, можна дізнатися чи збудеться воно. Для цього потрібно порахувати, скільки у листка гострих країв. Парна кількість – задумане збудеться.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...