Мед Атлант

Оренда житла в Івано-Франківську без ризиків

Багато людей не мають власного житла та віддають перевагу орендованій нерухомості. Зазвичай оренда квартир Івано-Франківськ відбувається через інтернет-ресурси з пошуку житла (наприклад, через сервіс OLX), серед знайомих та друзів або через рієлторів. З метою уникнути можливих ризиків квартиру потрібно орендувати за діючим законодавством.

Деталі договору оренди квартири

Детально прописаний договір оренди житла є запорукою спокійного життя в орендованій квартирі. Орендодавець, який планує здати свою нерухомість в оренду на законних підставах, повинен платити за неї податки, бути готовим надати відповідну документацію на житло та підписати договір оренди.

Договір оренди квартири укладають письмово з підписами з обох сторін. У ньому мають бути детально прописані умови, вартість та строк оренди, а також відомості про учасників угоди. Обов’язково прописуються права та обов’язки орендодавця та орендатора, їх гарантії, умови та порядок можливого дострокового розірвання угоди. За бажанням ви можете вказати додаткові умови.

Щоб надалі не виникало розбіжностей, в договорі повинні бути вказані люди, які проживатимуть разом із наймачем. Вони матимуть законні рівні з наймачем права та обов’язки по користуванню житлом. Наймач відповідає за них у разі порушення умов договору на рівні з ними.

Строк договору та попередження ризиків

Термін дії договору оренди житлової нерухомості прописується у самому договорі. Якщо в ньому немає вказаного строку, то він вважається підписаним на 5 років. При завершенні терміну дії орендатор має переважне право на підписання угоди найму житла на новий строк.

Щоб уникнути деяких ризиків, прописуйте суму страхового депозиту у контракті. Страховий грошовий внесок повертається, коли закінчуються договірні зобов’язання, або враховується в рахунок орендної плати, якщо тільки не було збитку майна у квартирі та інших пошкоджень.

Також, щоб уникнути ризиків:

  • ретельно перевіряйте документи на квартиру;
  • не ходіть на огляд квартири поодинці;
  • перевіряйте інформацію з інтернету;
  • тримайте дистанцію з господарем.

Крім того, пам’ятайте, що у разі продажу квартири, яка є предметом договору оренди, орендатор має переважне право перед іншими потенційними покупцями на те, щоб її придбати.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...